„În această toamnă, Universitatea Naţională de Apărare va marca 13 decenii de când şi-a deschis porţile pentru pregătirea de înalt nivel a ofiţerilor români, înscriindu-se încă de la început pe o orbită instituţională şi profesională cu anvergură europeană, conectată la cele mai actuale standarde şi tendinţe în educarea şi formarea în domeniul ştiinţelor militare, precum şi 80 de ani de când funcţionează în sediul actual”, a spus Leş, potrivit Agerpres.
Ministrul a arătat că România participă activ la implementarea măsurilor de asigurare şi adaptare decise de NATO la cel mai înalt nivel, menite să contribuie la consolidarea apărării colective a flancului estic aliat.
”Contribuţia naţională la creşterea credibilităţii aliate constă şi în alocarea a două procente din PIB pentru Apărare, începând din 2017, conform principiului partajării echitabile a sarcinilor între aliaţi, din care aproximativ 35% sunt alocate achiziţiilor de tehnică modernă, de ultimă generaţie, perfect interoperabile cu echipamentele operate de armatele aliate, fapt ce va contribui în final la consolidarea statutului României ca factor de stabilitate în regiunea Mării Negre”, a mai spus Leş.
El a adăugat că Armata României trebuie să fie pregătită să-şi îndeplinească misiunile la nivelul de performanţă cerut atât de mediul regional de securitate, cât şi de aşteptările populaţiei, care are mare încredere în militarii români.
„Anul 2020 va fi unul important pentru Universitate, în care va fi evaluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior în vederea reacreditării. Suntem convinşi că aţi depus eforturi considerabile în vederea reconfigurării programelor de studii universitare cu respectarea întocmai a noilor standarde de calitate elaborate de ARACIS”, a menţionat Leş.