Furtuna Babet a provocat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, inundaţii importante şi pagube materiale în oraşele de coastă din Danemarca şi a lăsat fără electricitate până la 20.000 de locuinţe din Norvegia, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.
Furtuna a lovit Marea Britanie încă de vineri, provocând moartea a trei persoane, dintre care două în nord-estul Scoţiei, care a fost deosebit de afectată.
În Danemarca, Babet a declanşat o creştere bruscă a nivelului apelor în oraşele din sudul ţării, inundând parterul locuinţelor rămase fără curent electric timp de mai multe ore.
Nivelul apei a depăşit cu peste doi metri nivelul normal în oraşe precum Aabenraa, Haderslev, Sanderborg, Hesnaes, Fynshav, Faaborg şi Assensson, niveluri care, în mod normal, sunt atinse doar o dată la o sută de ani, potrivit serviciului meteorologic DMI.
„Trebuie să evacuăm cantităţi mari de apă din oraşe, în special în sudul Jutland”, a declarat Martin Vendelbo, de la agenţia daneză de gestionare a situaţiilor de urgenţă pentru agenţia Ritzau.
În portul Rodvig (provincia Zealand), mai multe bărci de pescuit au eşuat sau erau în curs de scufundare, potrivit unor fotografii din presa daneză.
În Norvegia, la primele ore ale dimineţii, până la 20.000 de locuitori erau lipsiţi de energie electrică în sudul ţării, dar situaţia se îmbunătăţeşte, potrivit agenţiei norvegiene de presă NTB. Acoperişuri au fost smulse de pe clădiri, iar copaci şi stâlpi au fost doborâţi de vântul puternic.
Scoţia încă se recupera după pagubele provocate vineri de Babet.
Pe X (ex-Twitter), prim-ministrul scoţian Humza Yousaf a cerut populaţiei să dea dovadă de prudenţă, având în vedere alerta roşie în vigoare în regiunea de coastă Angus şi în unele părţi din Aberdeenshire.
„A fost o noapte destul de liniştită, iar numărul de incidente de rezolvat a fost scăzut”, a declarat directorul executiv al Consiliului Aberdeenshire (nord-vestul Scoţiei), Jim Savege, pentru BBC Breakfast.
Până dimineaţă, aproape toate cele 33.000 de locuinţe fără curent electric din Scoţia fuseseră reconectate la reţea, potrivit Scottish and Southern Electricity Networks (SSEN).
Aeroportul Leeds Bradford din nordul Angliei, care a fost închis vineri după ce un avion a ieşit de pe pistă din cauza vântului puternic, urma să se redeschidă sâmbătă după-amiază.
Într-o intervenţie la BBC One sâmbătă dimineaţa, deputatul laburist Toby Perkins a declarat că aproximativ 400 de case din circumscripţia sa din Chesterfield, în centrul Angliei, au fost inundate şi că mulţi oameni nu au acum „nicio idee unde vor putea locui”.
Furtuna din Marea Baltică lovește coasta de nord a Germaniei
Unele părți din nordul Germaniei, în apropiere de granița cu Danemarca, au primit avertismente de furtună vineri seară (20 octombrie), deoarece “Viktor”, cunoscută și sub numele de “Babet”, a adus multă ploaie și vânturi de 120 km/h în largul mării.
În orașul Schleswig din nordul Germaniei, locuitorii au fost avertizați să iasă din casă doar dacă este necesar, în timp ce în centrul orașului mașinile nu au mai avut voie să circule.
De asemenea, locuitorilor li s-a cerut să ia ei înșiși toate măsurile de precauție necesare împotriva inundațiilor.
Se așteaptă ca furtuna să atingă apogeul vineri seară, aproape de miezul nopții, dar, potrivit serviciilor meteorologice germane, presiunea atmosferică scăzută deasupra Europei de Vest și un sistem puternic de înaltă presiune deasupra Scandinaviei vor provoca în continuare vreme furtunoasă pe coastă și în weekend.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!