Franța a furnizat Ucrainei noi sisteme de rachete şi va continua livrările la începutul anului 2023, a afirmat marţi preşedintele Emmanuel Macron.
„În ultimele zile, Franţa a livrat arme suplimentare, lansatoare de rachete Crotale (…)”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 şi LCI de la bordul portavionului Charles de Gaulle, aflat în prezent în largul coastelor Egiptului.
„Lucrăm împreună cu ministrul Forţelor Armate astfel încât în primul trimestru din 2023 să putem livra noi arme şi muniţie, pentru ca ucrainenii să se poată apăra de bombardamente”, a subliniat Macron, potrivit epicnews.ro.
Franța ar putea furniza Ucrainei noi sisteme de rachete Caesar care au raza de acțiune de 40 de kilometri.
Încă șase tunuri Caesar promise Macron vor ajunge în curând în Ucraina
Cele şase tunuri Caesar suplimentare, promise de Emmanuel Macron la jumătatea lui iunie, sunt „în drum” spre Ucraina, a declarat marţi şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează AFP.
Douăsprezece tunuri Caesar „au fost deja livrate” şi „celelalte şase sunt pe drum”, a anunţat ea în faţa comisiei pentru afaceri externe, apărare şi forţele armate din cadrul Senatului, la Paris.
Ea nu a precizat data la care urmează să ajungă aceste întăriri pe teritoriul Ucrainei.
De la începutul ofensivei militare lansate de Moscova în Ucraina pe 24 februarie, Parisul a livrat Kievului, pe lângă tunurile Caesar, rachete antitanc Milan şi rachete anti-aeriene Mistral.
Șase tunuri Caesar vor ajunge în Ucraina, după ce Franța anunțase că va sprijini și mai mult țara invadată de Rusia
La sfârşitul lui iunie, ministrul apărării, Sébastien Lecornu, a anunţat că Franţa va trimite, în plus, „cantităţi semnificative” de vehicule blindate de transport de trupe, conform agerpres.ro.
El a declarat, de asemenea, că livrarea de rachete anti-navă, solicitată de Kiev pentru „a deschide breşe în această blocadă maritimă impusă de Rusia şi care privează numeroase ţări de livrările de cereale şi de materii prime”, face parte dintre „dosarele examinate”.
„Franţa se achită deplin de partea care îi revine chiar dacă evidenţiem mai puţin decât alţii ceea ce facem. Am făcut alegerea să nu comunicăm asupra totalităţii contribuţiei noastre militare”, informaţiile fiind rezervate „partenerilor noştri”, a mai precizat Catherine Colonna.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!