8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalFranța și-a închis ambasada din Niger

Franța și-a închis ambasada din Niger

Franţa a decis să-şi închidă ambasada din Niger, unde „nu mai poate funcţiona normal şi nici nu-şi mai poate îndeplini misiunile”, au făcut cunoscut joi surse diplomatice, notează AFP, citată de Agerpres.

Măsura extrem de rară vine după ce Niamey a anunţat pe 12 decembrie plecarea tuturor soldaţilor francezi desfăşuraţi în Niger în cadrul luptei antijihadiste cel mai târziu pe 22 decembrie, adică vineri.

Este punctul culminant al unui „divorţ” profund între Franţa şi Niger, de când generalii au preluat puterea la Niamey, în cursul unei lovituri de stat pe 26 iulie.

„După atacul asupra ambasadei noastre din 30 iulie şi după instituirea unei blocade în jurul reprezentanţei noastre de către forţele nigeriene, am procedat, la sfârşitul lui septembrie, la plecarea majorităţii personalului nostru diplomatic”, au explicat sursele diplomatice.

„Ambasada Franţei în Niger nu mai poate funcţiona normal şi nici nu-şi mai poate îndeplini misiunile. Luând act de această situaţie, am decis să ne închidem în curând ambasada”, au continuat acestea.

„În acest context, a trebuit să procedăm la concedierea şi despăgubirea agenţilor noştri de drept local”, potrivit surselor.

După lovitura de stat din 26 iulie, armata la putere a cerut rapid plecarea soldaţilor francezi – în jur de 1.500 desfăşuraţi pentru a lupta împotriva jihadiştilor – şi a denunţat mai multe acorduri militare încheiate cu Parisul.

În plus, regimul militar a pronunţat la sfârşitul lui august expulzarea ambasadorului francez Sylvain Itté. El a rămas blocat în reprezentanţa diplomatică aproape o lună înainte de a o părăsi. A fost „luat ostatic”, a comentat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă