Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii a constituit un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru numeroșii credincioși, dintre care mulți tineri, care au participat, vineri, 21 aprilie 2023, la hramul Mânăstirii Nucet din apropierea Municipiului Târgoviște.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de un sobor de preoți și de diaconi, din care au făcut parte: Părintele Vicar Eparhial, Părinți Consilieri de la Centrul eparhial și Părintele Protopop al Protoieriei Târgoviște Sud.
După aceea, s-a mers în procesiune până la locul numit Izvorul de leac, aflat în pădurea din vecinătatea sfântului locaș, unde Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a apei, binecuvântând pe toți cei prezenți.
Alături de credincioșii din localitate, din împrejurimi și din Târgoviște, dimpreună cu preoții lor, au luat parte la această importantă sărbătoare și autorități naționale, județene și locale dintre care amintim pe: domnul Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, doamna Claudia Gilia, Prefectul județului, domnul Daniel Cristian Stan, Primarul Municipiului Târgoviște, deputați și senatori, doamna Luisa Bărboiu, Primarul localității, primari din localitățile învecinate.
Mitropolitul Nifon a evidențiat, în cuvântul său, legătura specială dintre Învierea Domnului și sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, din perspectivă teologică, misionară și duhovnicească, subliniind importanța învățăturii nemuritoare a iubirii, a adevărului și a dreptății ce ne-a fost oferită de Mântuitorul Hristos. Înaltul Ierarh a arătat semnificația Învierii-fenomenul unic care a adus lumina în lume și a transformat fundamental istoria civilizației omenești prin bunătate, filantropie, dreptate și iertare-principii extraordinare și nemuritoare, toate dăruite de Domnul Cel Înviat și care susțin înnoirea noastră duhovnicească. Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este închinată Maicii Domnului și ne descoperă importantul ei rol soteriologic în istorie, dar și locul deosebit pe care îl are în cultul, tradiția și spiritualitatea noastră, prin exemplul, mijlocirea și prezența ei binefăcătoare.
Tot ceea ce are astăzi mai frumos și nobil Europa vine din Evanghelia Mântuitorului Hristos și s-a răspândit în întreaga lume, plămădind valorile universale ale civilizației umane, ce au rodit de-a lungul mileniilor.
La final, au fost oferite câteva mii de sticle de agheasmă credincioșilor prezenți, ca binecuvântare și ajutor, dar și ca semn al bucuriei comuniunii cu ocazia acestei mari sărbători.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!