-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentFostul șef al Serviciului de Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități trimis în...

Fostul șef al Serviciului de Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul șef al Serviciului de Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș, Laszlo Andras Lihor-Laza, aflat deja în arest pentru corupție, a fost trimis din nou în judecată, alături de alte 12 persoane, într-un dosar în care prejudiciul adus bugetului de stat depășește 3 milioane de lei.

Între 2013 și 2020, Lihor-Laza ar fi primit mită de la 21 de persoane, sumele variind între 1.000 și 2.600 de euro per persoană, pentru a facilita obținerea ilegală a certificatelor de handicap, deși acestea nu aveau dreptul la astfel de beneficii. Pe lângă aceste sume inițiale, inculpatul ar fi solicitat anual bani sau alimente pentru a menține valabilitatea certificatelor. Conform procurorilor DNA, unele persoane și-au stabilit rezidența în județul Timiș tocmai pentru a beneficia fraudulos de aceste drepturi.

„Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).”, au transmis procurorii DNA.

Prejudiciul este de 3,4 milioane de lei

Inculpatul ar fi introdus în sistemul informatic al DGASPC Timiș date reale și false pentru 45 de persoane, incluzând identitatea acestora, dar falsificând diagnosticele, gradul de handicap, certificatele și alte documente oficiale. Astfel, aceste persoane au beneficiat ilegal de indemnizații și facilități, precum transport gratuit, bilete de tratament și scutiri de taxe.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 3,4 milioane de lei (aproximativ 680.000 de euro). Procurorii au subliniat că mulți dintre acești falși beneficiari fie nu au lucrat niciodată în România, fie lucrează în străinătate sau în instituții publice, fără a contribui la bugetul de stat. Unii dețin chiar permis de conducere și circulă pe drumurile publice.

Laszlo Andras Lihor-Laza a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare și a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă