15.8 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanFostul președinte afgan descrie momentul în care a fugit de talibani: „Lucrarea...

Fostul președinte afgan descrie momentul în care a fugit de talibani: „Lucrarea vieții mele a fost distrusă”

Anul 2021 a fost momentul în care talibanii au pus mâna pe Kabul. Pentru a preveni distrugerea capitalei, fostul președinte al Afganistanului a părăsit țara când talibanii au început acapararea țării, scrie BBC.

Talibanii au trecut la conducere în august, după ce au preluat controlul capitalei.

Ashraf Ghani a dezvăluit că atunci când s-a trezit, pe 15 august, nu avea nicio bănuială că va fi ultima lui zi în Afganistan.

Abia când avionul său a părăsit Kabulul și-a dat seama cu adevărat de ce se petrece.

El a fost aspru criticat și acuzat că a abandonat țara la acea vreme. Acum se află în Emiratele Arabe Unite.

Firul evenimentelor din Kabul

Când a început ziua, luptătorii talibani au convenit să nu intre în Kabul – „dar două ore mai târziu, fix asta s-a întâmplat”.

„Două tabere diferite ale talibanilor se apropiau din două direcții diferite”, a explicat dl Ghani.

El a fost de acord să-și lase consilierul pentru securitate națională și soția să părăsească Kabul, apoi a așteptat ca o mașină să-l ducă la Ministerul Apărării.

Mașina nu a mai venit. În schimb, șeful securității prezidențiale „îngrozit” a venit la el să-i spună că, dacă dl Ghani va lua atitudine, „vor fi uciși cu toții”.

„Nu mi-a acordat mai mult de două minute”, a spus dl Ghani. „Instrucțiunile mele fuseseră să mă pregătesc pentru plecarea către orașul Khost. Dar, din păcate și orașul Kost a fost cucerit de talibani.

„Nu știam unde vom merge. Abia când am decolat, a devenit clar că plecăm din Afganistan.”

În urma plecării sale, dl Ghani a fost aspru criticat de mulți din Afganistan, inclusiv de vicepreședintele său Amrullah Saleh, care a numit ca fiind o acțiune „rușinoasă”.

Preluarea talibanilor nu s-a făcut într-o singură zi. Dar, talibanii erau sigur că vor pune mâna pe Kabul. Bărbatul care a jurat în mod repetat că „luptă până la moarte” a complicat și mai mult lucrurile. Mulți îl învinuiesc că nu a făcut acest lucru înainte de 15 august.

Acum este văzut pe scară largă ca un lider, mai mult profesor decât politician, care a interpretat greșit politica SUA.

Au apărut, de asemenea, acuzații conform cărora dl Ghani a încasat sume uriașe de bani – lucru pe care el l-a negat categoric.

„Vreau să fiu clar înțeles, nu am primit niciun ban”, a spus el, adăugând: „Stilul meu de viață este cunoscut de toată lumea. Ce aș face cu banii?”

Dl Ghani a recunoscut că s-au făcut greșeli.

Cu toate acestea, el a subliniat că acordul încheiat între talibani și SUA sub președintele de atunci Donald Trump, a dus către evenimentele din 15 august.

„În loc de pace, am avut parte de război”, a spus dl Ghani.

Conform termenilor acordului, SUA au fost de acord să își reducă forțele și pe cele ale aliaților săi, precum și să prevadă un schimb de prizonieri, după care gruparea militantă a fost de acord să discute cu guvernul afgan.

Discuțiile nu au funcționat: până în vara anului 2021, cu președintele american Joe Biden promițând că va retrage ultimele trupe până la 11 septembrie, talibanii au măturat Afganistanul și au cucerit oraș după oraș.

Ceea ce s-a întâmplat în cele din urmă, a spus dl Ghani, a fost „o lovitură de stat violentă, nu un acord politic sau un proces politic în care oamenii au fost implicați”.

În aceeași zi în care domnul Ghani a părăsit Kabulul, talibanii au preluat controlul. De atunci, țara a fost aruncată într-o criză umanitară și economică, agravată de eliminarea sprijinului internațional după ce gruparea a preluat puterea.

După trei luni, dl Ghani spune că este dispus să-și asume vina pentru unele lucruri care au dus la căderea Kabulului – cum ar fi încrederea „în parteneriatul nostru internațional”.

Cu toate acestea, el a adăugat: „Lucrarea vieții mele a fost distrusă. Valorile mele au fost călcate în picioare. Și am fost făcut țap ispășitor”.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Elevii se vor bucura de noile burse acordate pe baza performanțelor academice sau a veniturilor familiale

Prima plată a burselor, pentru lunile septembrie și octombrie, va fi făcută până pe data de 20 noiembrie Elevii cu medii cuprinse între 7 și...

Un ucrainean a fost condamnat la 25 ani de închisoare pentru uciderea unui fost comandant rus de submarin

Un tribunal rus l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe autorul asasinării, în 2023, a unui responsabil pentru recrutare militară, fost comandant...

Ianis Hagi, dorit de o echipă de tradiție din Ligue 1!

Mijlocașul român Ianis Hagi ar putea prinde primul său meci ca titular în acest sezon, în partida dintre Rangers și Aberdeen din etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă