1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăPoliticăFostul ambasador al Statelor Unite revine în România și Republica Moldova

Fostul ambasador al Statelor Unite revine în România și Republica Moldova

Un înalt reprezentant al Departamentului de Stat al Statelor Unite, ambasadorul Dereck J. Hogan, vizitează România și Republica Moldova.

Hogan a fost ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova. Acum, el vine în România, urmând a se întâlni, luni, 13 martie, cu premierul Nicolae Ciucă. În zilele următoare, ambasadorul Hogan va merge în Republica Moldova.

Hogan a fost ambasador în Republica Moldova până în anul 2021. La acel moment, el a fost chiar decorat de șefa statului, Maia Sandu. Pe final de mandat, Hogan acorda un interviu site-ului „Europa Liberă”, în care prezenta poziția Statelor Unite față de Republica Moldova.

„Dacă guvernul va arăta determinare pentru a rezolva problemele grave de aici, partenerii de dezvoltare, inclusiv Fondul Monetar, inclusiv Banca Mondială și, desigur, Statele Unite și Uniunea Europeană – toți vom majora suportul nostru, pentru că avem o șansă unică acum și nu vrem să pierdem această oportunitate. Eu văd și vreau ca această țară să înțeleagă că societatea internațională este alături de ea, întotdeauna am fost și vom rămâne parteneri de încredere și împreună vom obține mult mai mult succes”, declara ambasadorul Hogan.

Cel mai recent, la 10 martie 2023, Departamentul de Stat al SUA transmitea un comunicat legat de amenințările Rusiei la adresa Republicii Moldova. Comunicatul a fost prezentat și de Ambasada Statelor Unite de la Chișinău.

„Statele Unite consideră, că Rusia urmărește posibilitatea vulnerabilizării Guvernului Republicii Moldova, cu scopul probabil al unei eventuale instaurări la Chișinău a unei administrații mai prietenoase Federației Ruse. Cu doar câteva săptămâni în urmă, președintele Sandu a exprimat îngrijorări similare privind tentativele Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova. 

În calitate de Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, sunt conștient că aceste informații sunt îngrijorătoare, deși nu neapărat surprinzătoare pentru mulți cetățeni ai Moldovei, martori, de câteva zeci de ani încoace, ai influenței maligne a Rusiei aici.  După cum am spus din momentul lansării de către Rusia a invaziei sale brutale și neprovocate în Ucraina, noi nu vedem indicii ale vreunei amenințări militare imediate la adresa Republicii Moldova. 

Statele Unite respectă suveranitatea Republicii Moldova, integritatea sa teritorială și neutralitatea sa constituțională. De asemenea, respectăm alegerea de către poporul Republicii Moldova a unui Guvern devotat reformelor și integrării Europene. 

Statele Unite își mențin convingerea în abilitățile prezentului Guvern de a-și respecta promisiunile și de a aborda eficient aceste amenințări. Poporul Republicii Moldova, oamenii de afaceri din Moldova și investitorii internaționali trebuie să-și mențină la rândul lor încrederea că Guvernul Republicii Moldova este bine-poziționat să implementeze reformele semnificative necesare pentru dezvoltarea economică a țării și pentru apărarea acesteia contra forțelor externe cărora nu le convine succesul Republicii Moldova. 

Din nou, după cum a menționat mai devreme Casa Albă, Statele Unite sprijină amplu reformele politice, economice și anticorupție ale Republicii Moldova precum și aprofundarea integrării europene a acesteia. Poporul Republicii Moldova a demonstrat clar că aspiră spre un viitor luminos. Noi vom fi alături de Republica Moldova la fiecare etapă a acestui proces”, a subliniat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Danemarca: Secretul unei țări unde angajații nu ar renunța la muncă nici dacă ar câștiga la loto

Danemarca este printre primele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește echilibrul între viața personală și muncă, un factor cheie care contribuie...

Administrația Trump va lansa o vastă operațiune de deportare a migranților ilegali începând cu săptămâna viitoare

Administrația președintelui ales al SUA, Donald Trump, intenționează să demareze raiduri extinse împotriva migranților ilegali începând cu săptămâna viitoare, conform unui raport al Wall...

Prețurile mari ale chiriilor afectează victimele incendiilor din Los Angeles: autoritățile intervin pentru a limita abuzurile

După incendiile devastatoare din Los Angeles, multe familii care au rămas fără locuință se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor de închiriere, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă