Un fost ofițer KGB (serviciul de spionaj al Rusiei), care acum se declară a fi adversar al lui Putin, susține că România „poate ajuta la nevoie” Republica Moldova, pentru a rezolva problema Transnistriei.
Sergei Olegovitch Jirnov, fost ofițer KGB, a acordat un interviu postului TVR Moldova. Interviul a fost difuzat la data de 13 martie 2023. Jirnov vorbește despre războiul din Ucraina și, în general, despre relația Rusiei cu Ucraina, dar și despre situația din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria. Aceasta este zona de est a Republicii Moldova, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.
Jurnalistul TVR Moldova îl întreabă pe Jirnov cum crede că se va rezolva problema Transnistriei.
„Cred că situația poate fi rezolvată de la sine, deoarece aveți doi mari aliați, pe de o parte Occidentul care s-a consolidat și Ucraina dar nu în ultimul rând România care vă poate ajuta la nevoie în rezolvarea acestei probleme. Sperăm că istoria Transnistriei se va încheia cu lichidarea acestei răni rusești care a fost lăsată special de către Moscova pe teritoriul vostru”, răspunde fostul ofițer KGB. „Aveți un aliat la est și un alt aliat la vest care vă poate ajuta să rezolvați și problema transnistreană”, spune Jirnov.
Despre războiul dus de Rusia în Ucraina, Jirnov opinează că declanșarea acestuia a fost ideea președintelui Putin. Jirnov susține că ofițeri din armata Rusiei l-au avertizat pe Putin, la începutul anului 2022, că un asemenea război nu poate fi câștigat de Rusia. Dar Putin nu a luat în considerare punctul de vedere al ofițerilor. Apoi, la 24 februarie 2022, Rusia a început războiul în Ucraina.
În Transnistria s-ar afla, în prezent, circa 1500 de militari ai Rusiei. Regimul de la Moscova îi denumește drept „trupe de menținere a păcii”. Analiști occidentali susțineau că Rusia ar dori să creeze un coridor terestru, între Marea Neagră și Transnistria. Un asemenea coridor ar trece prin teritoriul Ucrainei.
În replică, mai mulți oficiali ucraineni au declarat că pot neutraliza trupele ruse din Transnistria, dacă acestea ar încerca să atace Ucraina. Oficialii ucraineni au precizat însă că nu pot acționa în Transnistria decât cu acordul conducerii Republicii Moldova. La rândul ei, conducerea Republicii Moldova a afirmat că dorește rezolvarea problemei Transnistriei pe cale pașnică.
Niciun oficial al statului român nu a susținut ideea că România se poate implica în Transnistria.
Fost ofițer KGB, devenit adversar al lui Putin
Jirnov afirmă, în prezentarea lui de pe internet, că a fost încadrat în KGB, ca locotenent, în februarie 1990. După desființarea URSS, KGB s-a transformat, pe teritoriul Rusiei, în FSB. Se pare că Jirnov a lucrat și în FSB dar nu este clar când și de ce a ieșit din această instituție. De asemenea, Jirnov a lucrat ca jurnalist la televiziunea centrală a URSS. Jirnov are în prezent 61 de ani. Pe internet, el se prezintă drept consultant politic și jurnalist.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!