18.4 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăFonduri de 4 miliarde de euro, disponibile pentru cercetătorii români

Fonduri de 4 miliarde de euro, disponibile pentru cercetătorii români

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Bogdan Ivan, a declarat că cercetătorii români și universitățile pot solicita finanțare prin componenta Widening din progamul-cadru Horizon Europe, care are un buget alocat de 4 miliarde de euro.

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului „Oportunități pentru cercetarea românească”, o dezbatere pe marginea pilonului Widening al programului-cadru de finanțare a cercetării și inovării în Uniunea Europeană.

„Modernizarea României este un efort comun al mediului academic, al sectorului public și al mediului privat și asociativ. Am adus astăzi toți acești stakeholderi împreună, pentru prima dată, la o discuție aplicată despre oportunitățile substanțiale de finanțare a cercetării românești. 4 miliarde de euro sunt prevăzute doar pentru componenta Widening din progamul-cadru Horizon Europe, iar România este beneficiar direct, în calitate de stat inovator emergent. Evenimentul de astăzi este esențial pentru transformarea țării noastre într-un hub regional pentru tehnologii emergente”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

„Într-un peisaj competitiv la nivel global, Uniunea Europeană nu are altă alternativă decât să-și consolideze capacitățile. Performanța României în cadrul Horizon Europe crește constant, iar în general statele “Widening” au făcut progrese incontestabile în ultimii ani. Este crucial să atragem cercetătorii de mâine, iar pentru asta încurajez ecosistemul de cercetare din România să folosească skill-urile și expertiza unice de care dispune în dezvoltarea tehnologiilor emergente”, a declarat comisarul european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Ilian Ivanova.

„Cercetarea românească este la fel de importantă și la București, și la Bruxelles, și în orice capitală europeană. Componenta “Widening” este fundamentală în eforturile noastre la nivel național. Pentru consolidarea excelenței în cercetare, am introdus și mecanismul “hop-on” care facilitează intrarea în consorții a organizațiilor de cercetare din România alături de organizațiile cu o bogată experiență din toată Europa. Astfel, România beneficiază de expertiza celor mai avansate state europene în cercetare”, a spus raportorul pentru Regulamentul Horizon Europe, deputatul european Dan Nica.

Dezbaterea a inclus prezentări și o sesiune de întrebări și răspunsuri realizate de reprezentanții Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene (DG RTD). La eveniment au participat reprezentanți ai universităților, ai institutelor naționale de cercetare din coordonarea MCID și a Academiei Române, ai companiilor private implicate în proiectele de cercetare și ai mediului asociativ.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ce soluții ai la îndemână pentru depozitarea alimentelor?

În orice locuință, aparatele frigorifice joacă un rol vital în păstrarea prospețimii alimentelor și în economisirea timpului și banilor. Lada frigorifică, combina frigorifică și...

Verdict mai râu decât se anticipa! Darius Olaru, suspect de ruptură musculară după victoria FCSB în derby-ul cu Dinamo

Accidentarea lui Darius Olaru în derby-ul Dinamo - FCSB, câștigat cu 4-0 de echipa bucureșteană, ar putea fi mai gravă decât s-a anticipat inițial. Darius...

Alergiile sezoniere: analize și metode de diagnostic pentru o gestionare corectă

Alergiile sezoniere devin tot mai comune, iar simptomele asociate pot crea un disconfort sever pacienților. Cu toate acestea, există teste specifice recomandate de medic,...
Ultima oră
Pe aceeași temă