Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat bacterii periculoase în timpul spitalizării.
Unele dintre ele au fost nevoite să revină pentru o nouă intervenție chirurgicală din cauza complicațiilor. În urma acestor incidente, spitalul a închis două secții pentru dezinfecție, iar mamele cu copii prematuri vor fi transferate la alte unități medicale.
O tânără, care a născut o fetiță sănătoasă la începutul lunii august, a dezvoltat o infecție gravă la scurt timp după ce a ajuns acasă și a revenit la maternitate pentru tratament și explicații. Alte mame au raportat situații similare, susținând că au plecat acasă infectate.
Potrivit unor informații, cel puțin cinci femei tinere au fost infectate în spital, iar analizele au confirmat prezența stafilococului auriu și a bacteriei Klebsiella, care pot fi extrem de periculoase, mai ales pentru pacienții cu afecțiuni preexistente, putând provoca chiar decesul.
„S-au luat probe de sanitaţie, am aşteptat ca probele să fie conforme şi am acţionat inclusiv pe partea de personal medical, s-a reluat procesul de instruire în ceea ce priveşte sistemul de igienă
spune Călina Maier purtător de cuvânt, Maternitatea Giuleşti.
Copiii născuți prematur au fost izolați într-un spațiu aseptic
Din cauza imposibilității de a fi externați, copiii născuți prematur au fost izolați într-un spațiu aseptic. Activitatea din secția de terapie intensivă pentru nou-născuți se desfășoară acum în condiții normale, însă pentru cel puțin o săptămână, femeile cu risc de naștere prematură vor fi redirecționate către alte maternități din București.
Acesta nu este primul incident de acest fel la Maternitatea Giulești. În urmă cu șase ani, mai multe secții au fost închise după ce zeci de nou-născuți au fost infectați cu stafilococ auriu. În prezent, unitatea medicală va primi fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea unor echipamente de dezinfecție de ultimă generație.