4.8 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăEconomieFMI menține prognoza de creștere globală pentru 2024 la 3,2%

FMI menține prognoza de creștere globală pentru 2024 la 3,2%

FMI și-a menținut așteptările privind creșterea globală pentru 2024 într-un raport marți, chiar dacă a redus prognozele pentru Statele Unite și Japonia, în timp ce a avertizat asupra riscurilor de inflație și tensiunilor comerciale în viitor, notează AFP.

Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează că economia mondială va crește cu 3,2% în acest an, aceasta fiind aceeași cifră ca și prognoza din aprilie, conform actualizării sale a Perspectivei Economice Mondiale.

Previziuni FMI creștere GDP globală și regională
Foto – FMI / AFP

FMI menține prognoza de creștere globală pentru 2024 și avertizează asupra riscului de inflație

Într-un raport publicat marți, FMI și-a menținut așteptările privind creșterea globală pentru 2024 stabile, în ciuda reducerii prognozelor pentru Statele Unite și Japonia, și a avertizat asupra riscurilor de inflație și tensiunilor comerciale înainte.

Fondul Monetar Internațional anticipează că economia mondială va înregistra o creștere de 3,2% în acest an, cifră neschimbată față de prognoza din aprilie, conform actualizării Perspectivei Economice Mondiale.

„Activitatea globală și comerțul mondial s-au consolidat la începutul anului, cu un comerț stimulat de exporturile puternice din Asia, în special din sectorul tehnologic”, au transmis oficialii FMI.

Pentru 2025, se așteaptă o creștere globală de 3,3%.

Cu toate că multe țări au înregistrat o creștere mai bună decât se anticipa în primele trei luni ale anului, FMI a subliniat surprizele semnificative în Japonia și Statele Unite.

FMI a avertizat și că riscurile ascendente pentru inflație au crescut, cu prețurile serviciilor menținându-se ridicate, ceea ce sporește perspectiva menținerii ratelor de dobândă mari pentru o perioadă mai lungă, „în contextul intensificării tensiunilor comerciale și a creșterii incertitudinilor politice”.

O zonă de îngrijorare este politica industrială și comercială, cu țările care ar putea adopta măsuri ce afectează integrarea economiei globale, a spus economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Întrebat dacă evaluările riscurilor s-au modificat în urma tentativei de asasinat a fostului președinte american Donald Trump, nominalizat de Partidul Republican în alegerile din noiembrie, Gourinchas a notat că fondul va lua în considerare implicatiile acestui fapt.

Prognoza redusă pentru SUA

În timp ce creșterea mondială pare stabilă, FMI a redus prognozele pentru Statele Unite și Japonia.

Creșterea economiei SUA în 2024 a fost revizuită la 2,6%, cu 0,1 puncte procentuale sub prognoza din aprilie, din cauza unui „început mai lent decât se aștepta în acest an”, a spus Fondul.

Economia Japoniei a fost văzută extinzându-se cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât se anticipa, cu 0,7% în acest an.

Aceasta se datorează în principal perturbărilor temporare în aprovizionare și investițiilor private slabe în primul trimestru.

Între timp, zona euro arată semne de redresare, cu o activitate relativ puternică în sectorul serviciilor, a menționat Gourinchas, deși producătorii arată slăbiciune.

Se așteaptă ca India și China să anime activitatea în Asia – cu prognoza pentru China în 2024 revizuită în sus cu 5,0% datorită unei redresări a consumului privat și a exporturilor solide.

India, între timp, urmează să înregistreze o creștere de 7,0%, parțial datorită perspectivelor mai bune pentru consum.

Gourinchas a subliniat și riscurile pentru China, datorate lipsei de încredere și problemelor nerezolvate din sectorul imobiliar.

Dacă cererea internă slăbește, China ar depinde mai mult de sectorul extern – o situație la care țări precum Statele Unite se opun.

Riscuri de inflație

FMI a avertizat, de asemenea, că există riscuri de inflație persistentă în contextul reluării tensiunilor comerciale sau geopolitice, chiar dacă se așteaptă ca inflația să revină la normal sa până la sfârșitul anului 2025.

Creșterea salariilor, însoțită de o productivitate slabă, ar putea face dificilă pentru firme reducerea prețurilor.

O escaladare a tensiunilor comerciale ar putea, de asemenea, să ridice riscuri imediate de inflație, prin creșterea costurilor mărfurilor importate, au spus oficialii FMI.

Inflația mai ridicată ar putea crește șansele ca ratele dobânzilor să rămână ridicate pentru o perioadă mai lungă, crescând riscurile financiare.

FMI a cerut ajustări atente ale politicii monetare.

Încă o sursă de incertitudine este șansa de „oscilații semnificative în politica economică ca urmare a alegerilor din acest an, cu repercusiuni negative asupra restului lumii.”

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cazinoul din Constanța întredeschide ușa, după 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arăta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru că sunt refăcute după modelul original. Deși la începutul anului,...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Donald Trump îl atacă pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să...
Ultima oră
Pe aceeași temă