-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăEconomieFirmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri,...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare

Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să depună Declarația 406 (SAF-T), conform unui comunicat emis de ANAF. Documentul, care presupune raportarea electronică a datelor contabile și fiscale, nu poate fi realizat manual, ci doar cu ajutorul unor soluții informatice specializate.

Declarația, detaliată în Ordinul ANAF nr. 1783/2021, este deja implementată pentru contribuabili mari și mijlocii, iar acum se extinde către firmele mici. „Nu există posibilitatea completării manuale. Dacă nu ai un soft de contabilitate, e imposibil să generezi fișiere. Testele desfășurate cu marii contribuabili au evidențiat necesitatea unor sisteme informatice robuste”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, citat de Agerpres.

Impactul asupra firmelor mici
Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care implică niște costuri suplimentare. „Firmele trebuie să-și adapteze sistemele informatice. Majoritatea softurilor contabile sunt deja pregătite, dar încă mai apar nevoile de ajustare”, a explicat Manolescu.

Pe de altă parte, Georgiana Iancu, lider EY România, subliniază preocupările legate de suprapunerea raportărilor, cum ar fi SAF-T și e-Factura. „Deși SAF-T promite simplificarea, contribuabilii se tem de creșterea birocrației. În unele cazuri, cum ar fi pentru nerezidenți, raportarea este mai simplă, dar rămân costurile adaptării la sistemele fiscale românești”, a declarat aceasta.

Deși ANAF promite clarificări suplimentare și sprijin pentru contribuabili, tranziția la SAF-T impune o adaptare rapidă a mediului de afaceri, în special pentru firmele mici.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă