Cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, considerat cel mai important eveniment cinematografic din Scandinavia, are loc între 24 ianuarie și 2 februarie 2025 și include în program două producții românești: „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și „Anul nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureșanu.
Ambele filme marchează momente importante în cadrul festivalului, fiecare având premiera într-o regiune-cheie: primul în Suedia, iar cel de-al doilea în Scandinavia.
Filme românești selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg
„Trei kilometri până la capătul lumii”, inclus în Competiția Internațională, reprezintă propunerea României la Premiile Oscar 2025 pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Echipa filmului, inclusiv regizorul Emanuel Pârvu, va participa la proiecțiile programate între 29 și 31 ianuarie, la cinematografele Capitol, Aftonstjarnan și Biopalatset. Totodată, vor avea loc întâlniri cu publicul suedez și cu reprezentanți ai presei.
CITEȘTE ȘI – Robert De Niro joacă în primul său serial: „Zero Day” – VIDEO
„Anul nou care n-a fost”, selectat în secțiunea Voyage, va beneficia de patru proiecții la cinematografele Biopalatset și Bio Roy între 26 ianuarie și 1 februarie. Regizorul Bogdan Mureșanu va fi prezent pentru discuții cu spectatorii în perioada 26-29 ianuarie. De asemenea, pelicula va fi disponibilă și online, pe platforma festivalului, începând cu 26 ianuarie, pentru 24 de ore.
ICR Stockholm susține participarea regizorilor Emanuel Pârvu și Bogdan Mureșanu, dar și a producătoarei Miruna Berescu, reafirmând implicarea României în promovarea cinematografiei la nivel internațional.
Evenimentul, lansat în 1979, este o platformă esențială pentru industria cinematografică nordică, atrăgând anual circa 270.000 de spectatori. Festivalul de Film de la Goteborg se desfășoară pe parcursul a 11 zile, atât în cinematografe, cât și online, oferind publicului acces la aproximativ 250 de filme din peste 80 de țări. Pe lângă proiecții, festivalul include evenimente conexe precum ateliere, colocvii, întâlniri cu cineaști și concerte.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!