3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalFermierii spanioli se alătură și ei valului de proteste

Fermierii spanioli se alătură și ei valului de proteste

Fermierii din Spania s-au alăturat omologilor lor europeni și au organizat proteste în întreaga țară, notează BBC.

La fel ca și în alte țărți, ei cer mai multă flexibilitate din partea Uniunii Europene, controale mai stricte asupra produselor care vin din afara UE și mai mult ajutor din partea guvernului.

În mai multe regiuni, aceștia au blocat drumurile și au provocat perturbări grave pentru navetiști.

O demonstrație de amploare în centrul Madridului este planificată pentru sfârșitul acestei luni.

Marți, fermierii au ieșit pe străzile zonelor agricole din interiorul nordic al Spaniei, conducând tractoare în convoaie, claxonând, fluturând steaguri spaniole și fluturând pancarte.

Ei au protestat, de asemenea, în regiunea nord-estică Catalonia, în regiunea sudică Andaluzia și în regiunea vestică Extremadura.

Fermierii spanioli au nemulțumiri similare cu cele ale omologilor lor din Franța, Belgia, Olanda, Italia, România.

Ei spun că reglementările care fac parte din Politica Agricolă Comună (PAC) a UE, împreună cu costurile ridicate ale combustibililor și energiei, le îngreunează obținerea de profit.

„Costurile, atunci când vine vorba de producerea grâului și a orzului, sunt foarte mari”, a declarat Esteban, un cultivator de cereale care a preferat să nu-și precizeze numele de familie și care a protestat în Aranda de Duero.

„Trebuie să plătești pentru îngrășăminte, pesticide, combustibil – asta ne omoară. Trebuie să plătim prețuri foarte mari și totuși vindem la prețuri mici.”

Sectorul agricol spaniol lansează, la rândul său, critici similare la adresa țărilor din afara UE, cum ar fi vecinul său din sud, Maroc, despre care susține că nu se supune acelorași reglementări de mediu și sanitare ca producătorii europeni, ceea ce îi permite să vândă produse mai ieftine.

„Trebuie să ne supunem la o mulțime de controale, la o mulțime de reglementări sanitare, iar țărilor din afara UE nu li se impun”, a declarat Estrella Pérez, care cultivă animale și cereale.

„Vrem doar un viitor pentru agricultură și, în momentul de față, nu îl vedem.”

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă