Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență menită să ofere sprijin producătorilor agricoli afectați de secetă. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit și leasing vor putea solicita suspendarea ratelor la bănci. Această măsură, care vizează amânarea plății ratelor până la 31 decembrie 2024, a primit avizul Băncii Naționale a României.
Actul normativ, propus de Ministerul Agriculturii și analizat pe agenda de joi a Guvernului, are în vedere recunoașterea secetei pedologice din 2023 ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale în agricultură. Măsura adoptată constă într-un moratoriu în contractele de credit și leasing ale producătorilor agricoli, permitându-le acestora să solicite suspendarea plății unor obligații contractuale pentru o perioadă de până la 12 luni.
Beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit sau leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, cu condiția ca creditorul să nu fi declarat scadența anticipată înainte de intrarea în vigoare a ordonanței.
Fermierii afectați de seceta pedologică vor putea solicita băncilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, inclusiv a ratelor scadente pentru împrumuturi, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane. De asemenea, debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de calamitatea naturală pot beneficia de aceste măsuri, prezentând creditorilor procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor în conformitate cu ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Această inițiativă vine în sprijinul comunității agricole, oferindu-le un suport financiar temporar în fața dificultăților cauzate de secetă.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!