Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
Dezvoltat de echipele de cercetare de la Universitatea din Michigan și Universitatea din California San Francisco, sistemul FastGlioma a demonstrat o performanță semnificativ superioară metodelor convenționale de identificare a tumorilor cerebrale.
„FastGlioma este un sistem de diagnostic bazat pe AI care are potențialul de a transforma neurochirurgia prin îmbunătățirea imediată a managementului pacienților cu gliom difuz”, a declarat dr. Todd Hollon, neurochirurg și autor principal al studiului.
Tehnologia detectează tumorile reziduale cu o precizie medie de 92%.
Omisiunile sunt reduse la doar 3,8%, comparativ cu aproape 25% în cazul metodelor standard, mai spun autorii studiului. Spre deosebire de RMN-urile intraoperatorii sau agenții de imagistică fluorescentă, FastGlioma oferă rezultate rapide și este aplicabil la diverse tipuri de tumori cerebrale.
Studiul a inclus specimene de la 220 de pacienți cu gliom, demonstrând eficiența AI în diferențierea tumorilor de țesutul cerebral sănătos – o provocare majoră în chirurgie.
Tehnologia ar putea fi extinsă și la alte tipuri de tumori cerebrale, marcând un progres semnificativ în medicină.