6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiFamilia Regală a României este în vizită în Belgia. Întâlnire la sediul...

Familia Regală a României este în vizită în Belgia. Întâlnire la sediul NATO din Bruxelles

În perioada 17-22 martie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sale Regală Principele Consort efectuează o vizită în Regatul Belgiei, potrivit romaniaregala.ro.

Vizita actuală este organizată cu ocazia centenarului vizitei de Stat a Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, care a avut loc, în mai 1924, la invitația Regelui Albert I al belgienilor și a Reginei Elisabeta. Desfășurat la scurt timp de la Marea Unire, evenimentul a fost parte a eforturilor Regatului României de a-și consolida relațiile cu țările europene, reprezentând o etapă principală a unui turneu diplomatic ce se va dovedi a avea impact semnificativ asupra promovării intereselor naționale ale României pe scena internațională. Din turneul diplomatic regal din 1924 au mai făcut parte vizite de Stat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Franceză și Confederația Elvețiană (la Liga Națiunilor). Având în vedere impactul acestui turneu de diplomație regală, Majestatea Sa Custodele Coroanei a decis ca, în anul 2024, centenarul celor patru vizite de Stat să fie sărbătorit de Familia Regală și de Casa Majestății Sale.

De asemenea, vizita este organizată în cursul Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, fiind, astfel, un prilej pentru susținerea aderării Republicii Moldova la UE, precum și pentru discutarea unor aspecte legate de politicile UE, atât sectoriale, cât și pe planul relațiilor internaționale și privind extinderea UE. În plan bilateral, în discuțiile cu interlocutorii belgieni, va fi evocat nivelul înalt al relațiilor dintre România și Belgia, atât pe plan politic, cât și economic și în planul cooperării sectoriale, în domenii precum educația, sănătatea, energia, agricultura și cercetarea științifică.

În după-amiaza zilei de 17 martie, Majestatea Sa și Principele Consort au fost întâmpinați la Aeroportul din Bruxelles de ambasadorul României în Regatul Belgiei, Excelența Sa doamna Andreea Păstârnac, și de reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Excelența Sa doamna Iulia Matei.

Luni, 18 martie 2024, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost oaspeții orașului Bruges, capitala provinciei belgiene Flandra de Vest. Vizita a beneficiat de sprijinul și de prezența Consulului Onorific al României în Bruges, domnul Gustaf Joeri Beuren.

În prezent, un important centru turistic și de servicii, Bruges a fost considerat, în secolele XIV-XV, drept cel mai prosper oraș de pe continent. Bruges are, așadar, o moștenire arhitecturală inestimabilă, centrul său istoric, unde se găsește și primăria orașului, fiind desemnat drept Patrimoniu Cultural UNESCO. În Bruges și în apropierea sa trăiesc și lucrează numeroși cetățeni români, în zona Zeebrugge existând o biserică ortodoxă română.

Un moment important l-a constituit vizitarea Colegiului Europei din Bruges, punct focal al educației și cercetării în materie de afaceri europene, unde delegația regală a fost întâmpinată de rectorul institutului, doamna Federica Mogherini și de șeful departamentului de relații externe, domnul Valentin Dupouey-Sterdyniak. Având în vedere importanța instituției pe planul pregătirii în afaceri europene, a fost organizat și un dialog cu studenți români și din Republica Moldova la Colegiul Europei, din Romanian Speaking Society și participanții români la Academia Diplomatică Europeană.

A avut loc și o întrevedere separată cu rectorul Federica Mogherini, în care a fost evocată importanța educației în domeniul afacerilor europene, dar și și a unei cât mai bune înțelegeri a politiciloreuropene și a fundamentelor Pieții Unice de către cetățenii statelor membre. A fost efectuat un schimb de opinii pe teme de politici ale Uniunii Europene, cu accent pe cele în materie de relații externe și de securitate, având în vedere și experiența doamnei Mogherini în fosta sa calitate de vicepreședinte al Comisiei Europene, șef al Serviciului European de Acțiune Externă. A fost amintită importanța politicilor europene pentru asigurarea respectării dreptului internațional și a unui climat de securitate în regiune și pe plan global.

Custodele Coroanei și Principele Consort au fost întâmpinați de primarul localității, domnul Dirk De fauw, care a prezentat Sala Gotică a Primăriei din Bruges, cea mai semnificativă locație din această clădire cu o amprentă istorică importantă, și au semnat în Cartea de Onoare a orașului. Dialogul cu domnul primar Dirk De fauw a vizat principalele axe de colaborare între România și Belgia relevante pentru Bruges, cu accent pe cooperarea economică și sectorială. Prezența comunității de români din orașul Bruges a fost intens evocată, în special prin prisma bunei integrări a cetățenilor țării noastre și a contribuției acestora la viața localității, dar și la consolidarea conexiunilor între România și acest important oraș belgian.

În seara de luni, 18 martie, Custodele Coroanei și Principele Consort au vizitat Primăria din Saint-Gilles, comună integrată în capitala Bruxelles. Primăria reprezintă un veritabil monument istoric neo-renascentist, construit în 1904, o perioadă de înflorire a zonei. Această perioadă s-a definit, în Saint-Gilles, printr-o dezvoltare arhitectonică remarcabilă, în special în stil Art Nouveau, pe teritoriul comunei aflându-se și casele memoriale ale celor mai importanți reprezentanți ai stilului, Victor Horta și Paul Hankar, potrivit agerpres.ro.

Oaspeții regali români au fost întâmpinați de domnul Jean Spinette, primarul din Saint-Gilles, cu care au avut un dialog vizând principalele elemente de interes în relația cu această componentă a capitalei Belgiei, în special legăturile culturale și cele legate de comunitatea de români din aceasta. Au făcut și o scurtă oprire la statuia emblematică a clădirii, la ”La Porteuse d’eau” care a fost îmbrăcată în costum tradițional românesc special pentru această ocazie. Statuia are o semnificație aparte, fiind o mărturie a activităților din Saint-Gilles în perioada preindustrială, profesiile ulterior apărute fiind, la rândul lor, evidențiate prin statuete plasate pe fațada primăriei.

În superb decorata Sală de Căsătorii a Primăriei Saint-Gilles, a avut loc un eveniment aniversar dedicat Centenarului vizitei de Stat a României în Belgia. Cu această ocazie, a fost inaugurată o expoziție vizând vizita suveranilor României Mari din 1924, prin alocuțiuni ale reprezentanților Familiei Regale, primarului comunei, ambasadorului României în Regatul Belgiei, urmate de o prezentare extinsă făcută de domnul Nicolae Pepene, director al Muzeului Județean de Istorie Brașov, de la care provin lucrările. Participanții au urmărit un concert de muzică clasică de înaltă ținută, susținut de Cvartetul Lakmé – Maria Boilă, cvartet care și-a făcut un renume în cadrul concertelor de prânz de la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles și a fost ales în repetate rânduri să reprezinte Belgia și Orchestra Națională a Belgiei în misiuni diplomatice în străinătate, inclusiv în cadrul vizitei Regelui Philippe în Polonia din anul 2015. Repertoriul a fost ales din lucrările lui George Enescu, amintind de faptul că, la vizita regală din 1924, oficialitățile din Bruxelles au organizat un concert în care celebrul compozitor a dirijat ”Rapsodia Română”.

Surpriza serii a constituit-o dezvelirea, de către primar, a plăcii cu numele “Strada României”, numită astfel cu ocazia vizitei regale, prin votul consiliului local al Comunei Saint-Gilles.

Marți, 19 martie 2024, Custodele Coroanei și Principele Consort au vizitat sediul central al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. A întâmpinat ES Dan Neculăescu, ambasadorul României la NATO. Cu această ocazie, a fost inaugurată, la sediul Delegației Permanente a României la Organizația Nord-Atlantică, Expoziția de Fotografie ”Contribuția Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO și UE 2002-2023”, a cărei prezentare a fost făcută de doamna Claudia Nicolae, director general Agerpres. AGERPRES

Prezența la sediul NATO a reprezentat o oportunitate pentru o întrevedere cu Secretarul General Adjunct al Organizației, domnul Mircea Geoană. La întâlnire au luat parte Allison Hart, director adjunct al Biroului Personal, Marie-Doha Besancenot, asistent al Secretarului General pentru diplomație publică, Adrian Matei, ofițer NATO pentru Politicile de Securitate și Afaceri NATO, și Dragoș Manea, asistent personal al Secretarului General Adjunct. Din partea României au fost prezenți ES Dan Neculăescu, ES doamna ambasador Andreea Păstârnac, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoș-Dumitru Iacob și cancelarul Casei Majestății Sale, domnul Traian Sârcă.

Familia Regală și demnitarul NATO au efectuat un schimb substanțial de opinii pe marginea situației de securitate actuale și a modului în care organizația contribuie la reducerea riscurilor asociate acestei situații. În context, au fost evocate grava amenințare securitară și efectele pentru populație ale agresiunii ruse în Ucraina. Au fost amintite atașamentul României față de valorile Organizației Nord-Atlantice, dar și contribuția esențală a acesteia la arhitectura europeană de securitate, inclusiv a țării noastre. În context, a fost amintită și contribuția Regelui Mihai la integrarea euroatlantică a României, prin cele 17 vizite în state-membre efectuate între anii 1997 și 2006.

În seara zilei de 19 martie, la Castelul Regal Laeken, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sale Regală Principele Consort au avut o întâlnire privată cu Majestățile Lor Regele Philippe al belgienilor și Regina Mathilde.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Scutirea de impozit pe câștigurile crypto în România ar putea aduce la lumină sute de milioane de euro

Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul...

Tunari, Ilfov: Incendiu la trei imobile. 10 autospeciale ale ISU intervin

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care se manifestă la 3 imobile, aflate pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov. În momentul de față...
Ultima oră
Pe aceeași temă