1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăPoliticăFamilia Regală a readus zâmbetul în regalul florilor de la USAMV

Familia Regală a readus zâmbetul în regalul florilor de la USAMV

Tradiția susținerii domeniului universitar de către Familia Regală a României e veche de peste 170 de ani. Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București împlinește anul acesta o venerabilă vârstă. M.S. Principesa Margareta și A.S.R. Principele Radu au reluat un lung parcurs istoric.

Familia Regală a României reia o tradiție de peste 160 de ani. Majestatea Sa Principesa Margareta, împreună cu Principele Radu au fost oaspeții Expoziției Hortus Florshow organizată de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în weekend.

Familia Regală a readus zâmbetul

După ce a participat la o partidă de oină, Familia Regală a fost întâmpinată de rectorul USAMV, Răzvan Teodorescu și de prorectorul Florin Stănică.  

Familiei Regale i s-a prezentat noul Terarium din incinta Rectoratului, creat de Simona și Adrian Atinge, doi antreprenori români, care sunt cunoscuți de către români din emisiunea Imperiul Leilor. Ei aduc plante din America de Sud și le aclimatizează în România.

Familia Regală a readus zâmbetul
Adrian Atinge îi explică Majestății Sale microclimatul și condițiile tehnice pentru supraviețuirea plantelor exotice. Foto: Ștefan Marin

Majestatea Sa Principesa Margareta a cumpărat de la fermierii români mai multe flori pentru Palat.

Și-a arătat entuziasmul pentru performanțele profesorului Florin Stănică, prorector al USAMV, de a adapta Banana Nordului, Curmalul Dobrogean, Kiwi. Savantul român i-a mai explicat cum USAMV dă soluții  fermierilor români pentru dezvoltarea unor afaceri noi, aducătoare de profit, folosind resursele inteligent.

Familia regală a României are o lungă istorie comună cu Universitatea de Științe Agricole din București. Datorită Casei Regale, USAMV are aproape 8000 de hectare de terenuri pentru cercetare, experimentare și producție agricolă.

Istoria se adâncește în timp. Odată cu venirea Principelul Carol I, în 1886, Școala de Agronomie și Silvicultură se mută din Pantelimon lângă Universitate, “astfel ca pregătirea specialiștilor pentru exploatațiile agricole să fie una academică,” acestea fiind vorbele Domnitorului, potrivit lui Florin Stănică.

În 1867, prin Decret Regal, Școala obține 570 de hectare din Moșia Herăstrău, la 1 august 1868. De atunci, Domnitorul, devenit Rege, a participat anual la expozițiile florale ale Universității, pe care a fondat-o.

Principesei Margareta i s-au explicat de mai multe ori aceste legături trainice. Atât Carol I, cât și Ferdinand cel Loial sau Regina Maria erau mari iubitori de grădini.

În 1870, Carol I a pus piatra de temelie a Așezământului Școlii de Medicină Veterinară de pe Splaiul Independenței, clădire care mai funcționează și acum.

În 1929, prin Decret Regal, Regele Mihai a dăruit sute de hectare Academiei de Înalte Studii Agronomice în Istrița (județul Buzău) și la Pietroasa. Totodată, moșia de Băneasa, aflată și acum în litigii.

Practic, cele opt mii de hectare de teren ale USAMV sunt legate de Casa Regală română.

Savantul liberal Sebeșanu, ctitor de așezământ cultural, uitat azi

Întâistătătorul relației dintre cele două instituții fundamentale ale statului a fost profesorul Petre Sebeșanu Aurelian, cel care a creat conceptul de economie națională. Vechi liberal, președinte al Academiei Române, fondator al Ateneului, senator, savantul Sebeșanu e prea puțin cunoscut de către români.

citește și: Românii pot avea livezi de curmali, kiwi și banani

Actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a reluat parteneriatul istoric, încă de pe vremea când trăia Regele Mihai.

Majestatea Sa Principesa Margareta a fost extrem de entuziasmată de ce minunății pot face fermierii români din jurul Bucureștiului de azi. Expozanții au consiliat-o și i-au dat flori cadou. N-a vrut să le ia, până ce nu achită contravaloarea lor. “Am bani. O sută de lei în portofel și câteva sute Euro, pot să plătesc,” a spus Margareta zâmbitoare, în timp ce mângâia pe cap un copilaș de fermier, când acesta povestea cum înmulțește el plantele pe care le are la Dârza, în județul Dâmbovița.

Marea degustare: exoticul din pământ românesc

Familia Regală a readus zâmbetul
Prof. Florin Stănică, ASR Radu, MS Margareta și rectorul Răzvan Teodorescu

Momentul culminant al evenimentului a fost degustarea de banane, curmale și kiwi românești. Majestatea Sa a apreciat gustul diferit față de cele din import. I s-a explicat că Universitatea poate pune la dispoziția intreprinzătorilor puiet adaptat solurilor românești.

O doamnă doctor voia să-i ofere un album cu ochi de animale. Era tare stânjenită și emoționată. În cele din urmă a reușit. Majestatea Sa a luat-o în brațe.

“Avem cadouri pentru o viață,” i-a spus o expozantă Majestății Sale, prezentându-i o serie de aranjamente florale care nu au nevoie de apă și pot rezista și o sută de ani. Principesa Margareta a recunoscut că are și ea acasă ceva similar.

Mai multe femei s-au oferit să fie consultante pentru grădinile Familiei Regale.

O prezență inedită la un târg care se desfășoară an de an. Vremea a fost caldă. Un soare zâmbitor, la fel ca a Majestății Sale.

“Hristos a înviat!”

“Hristos a înviat!” Așa a salutat-o o vânzătoare care i-a oferit o superbă mușcată pentru Palat.

Profesorul Stănică i-a explicat povestea celor o sută de litri de vin dintr-un butoi, salvat de către lucrătorii din anii celui de-al doilea război mondial la Pietroasa. “Mai avem încă douăzeci și șapte de litri de vin vechi,” i-a mărturisit prorectorul.

La Istrița, se pregătesc sărbătorile cireșului.

Timp de două ore, discuțiile au fost tonice, relaxante și memorabile.  La sfârșit, rectorul Răzvan Teodorescu a replicat: “v-a crescut, Majestate, un parc în portbagaj.”

citește și: Un eveniment publicistic: “Războiul din Ucraina”

E greu de cuprins în câteva rânduri întreaga relație de 170 de ani dintre Familia Regală și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

De săptămâna viitoare, studenții și profesorii de la USAMV vor face practică pe esplanada Castelului Peleș, Familia Regală ocupându-se de cazarea și hrana lor.

“Mai există o serie de arbori exotici în Parcul Castelului Peleș,” explică Stănică. Profesorii și studenții se îngrijesc în fiecare vară de ei. „Angajații ministerului culturii sunt sfătuiți cum să le asigure permanența în cursul anului și mai ales cum să-i ajute să treacă iarna.”

170 de istorie. Atât leagă USAMV de Casa Regală.

Foto: Prorectorul Florin Stănică, M.S. Principesa Margareta, A.S.R. Radu și rectorul USAMV Răzvan Teodorescu.

Foto: Ștefan Marin 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Liberalii readuc în discuție reducerea parlamentarilor la 300: Proiect de lege pregătit pentru februarie

Partidul Național Liberal (PNL) intenționează să depună, în februarie 2025, un proiect de lege care vizează reducerea numărului de parlamentari de la 464 la...
Ultima oră
Pe aceeași temă