Rata falimentelor corporative din Statele Unite a atins un nou record, depășind nivelurile înregistrate în anii de după criza financiară globală, potrivit Financial Times, notează Ziarul Financiar.
În 2024, cel puțin 686 de companii americane au depus cereri de faliment, cu 8% mai multe decât în 2023. Este cel mai ridicat nivel de la cele 828 de cereri din 2010, conform datelor S&P Global Market Intelligence.
Într-un context economic dificil, manevrele extrajudiciare pentru evitarea falimentului au depășit cererile oficiale într-un raport de doi la unu, conform Fitch Ratings.
Cu toate acestea, creditorii prioritari pentru companiile cu datorii de peste 100 de milioane de dolari au înregistrat cele mai scăzute rate de recuperare din cel puțin 2016.
Scăderea cererii loveste sectoare întregi
Epuizarea stimulentelor pandemice a redus cererea consumatorilor, afectând companiile din domenii precum depozitarea alimentară (Tupperware), restaurante (Red Lobster), transport aerian (Spirit Airlines) și cosmetice (Avon Products).
„Costul persistent ridicat al bunurilor și serviciilor afectează cererea consumatorilor”, a declarat Gregory Daco, economist-șef la EY, subliniind că impactul este resimțit cel mai puternic de familiile cu venituri reduse, dar și clasele medie și superioară devin mai prudente în cheltuieli.
Presiunea economică începe să se diminueze
Deși Rezerva Federală a început să reducă ratele dobânzilor, cu planuri pentru o reducere suplimentară de 0,5% în 2025, companiile continuă să resimtă presiunea financiară.
Cu toate acestea, Peter Tchir, șeful strategiei macroeconomice la Academy Securities, a afirmat că diferența relativ mică dintre ratele de împrumut corporativ riscante și datoria guvernamentală reduce riscul unei crize financiare majore.
„Nu este ideal că acest lucru se întâmplă”, a spus Tchir, „dar nu cred că va avea un efect amplu asupra economiei generale sau sistemului bancar.”
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.