4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiFaimosul antivirus Kaspersky nu mai poate fi folosit de statul român

Faimosul antivirus Kaspersky nu mai poate fi folosit de statul român

Faimosul antivirus Kaspersky nu mai poate fi folosit de statul român întrucât este de proveniență rusească.

Soluțiile antivirus de această proveniență vor fi dezinstalate, cu sprijinul specialiștilor din SRI și STS. Această decizie este anunțată printr-un comunicat transmis de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja, anunță un nou proiect de lege privind interzicerea unor programe software rusești în  autoritățile și instituțiile publice din România”, precizează Ministerul Cercetării.

Viitoarea lege va interzice achiziționarea de produse și servicii antivirus de la entități din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse. Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de-o parte, de contextul dat de războiul pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei iar, pe de altă parte, de lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT.

„Proiectul propus este inițiat într-un context mai larg, în care state membre UE, dar și partenerul strategic american, au interzis în mod expres soluțiile software despre care există date că permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice ale instituțiilor care apelează la astfel de produse și servicii. Am sesizat că, inclusiv în perioada recentă, autorități publice de nivel local continuă să achiziționeze astfel de soluții, în baza unor proceduri de achiziție publică, fără a putea ține cont de riscurile și vulnerabilitățile aferente”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Ministerul Cercetării va continua să propună măsuri legislative pentru protecția cibernetică a cetățenilor români și a autorităților statului.

Soluțiile antivirus Kaspersky pot fi înlocuite cu cele de la alte companii

Proiectul de lege interzice autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local să achiziționeze și să utilizeze produse și servicii privind securitatea dispozitivului (securitatea punctului final), aplicații și programe software de detecție antivirus, anti-malware, firewall pentru aplicații web (Web Application Firewall), rețele virtuale private (Virtual Private Network), precum și sisteme de detecție și răspuns pentru endpointuri (Endpoint Detection Response), provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul direct sau indirect al unor persoane fizice sau juridice din Federația Rusă.

Motivația acestui proiect de lege din România include un exemplu din Germania. Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) a avertizat că toate companiile germane care folosesc soluții AV sau alte tipuri de soft de la Kaspersky să renunțe la ele și să folosească programe de la alte companii. BSI explică faptul că soluțiile antivirus mențin o legătură permanentă, criptată și imposibil de verificat cu serverele vendor-ului, pentru o actualizare permanentă a definițiilor virușilor. Teama este că fișiere sensibile ar putea fi extrase de pe sistemele care folosesc soluțiile companiei, pentru a fi trimise pe serverele Kaspersky și ale altor companii rusești.

În România, STS anunța că a blocat, în ultima perioadă, câteva mii de „atacuri malițioase”. Acestea erau îndreptate asupra unor instituții de stat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Firma Kensington Communication, plătită de PNL, l-a promovat pe Călin Georgescu pe Tik Tok. Firma se apără și a depus plângere penală pentru deturnarea,...

„Kensington Communication va depune o plângere penală pentru ca organele abilitate să cerceteze deturnarea, atacarea cu boţi și/sau clonarea campaniei realizate de Kensington, la...

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...

Mai multe țări își cresc măsurile de securitate după atacul terorist din Germania

Mai multe ţări iau măsuri pentru intensificarea securităţii după atacul de vineri din Germania soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă