5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSănătateExperții sunt îngrijorați! Procentul de tineri fumători a crescut brusc

Experții sunt îngrijorați! Procentul de tineri fumători a crescut brusc

În Germania și nu numai sunt din nou mai mulți fumători, inclusiv în rândul tinerilor. Autorii studiului avertizează că în această țară mai există încă mult loc de îmbunătățire în ceea ce privește prevenirea dependenței. Ministrul Sănătății promite că va face mai mult, scrie fitbook.de.

Potrivit unui sondaj, un număr semnificativ mai mare de tineri din Germania se apucă din nou de fumat. Proporția fumătorilor în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani aproape că s-a dublat din 2021 până în 2022. Acesta a crescut la peste 15% în 2022, potrivit noilor cifre ale Sondajului german privind comportamentul fumătorilor (Debra), realizat în mod regulat.

A fost intervievat un eșantion reprezentativ al populației cu vârsta de 14 ani și peste, la fiecare două luni cu privire la consumul de tutun. În total, au fost intervievate peste 12.000 de persoane în 2022, inclusiv 434 de adolescenți. Abaterile statistice sunt posibile la această grupă de vârstă, a declarat directorul Debra, Daniel Kotz. Cu toate acestea, deoarece aceeași metodologie este utilizată de ani de zile, schimbările în comparație cu anul precedent pot fi bine reprezentate.

În 2022, 15,9% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani intervievați au declarat că au consumat țigări sau tutun sub alte forme, zilnic sau la ocazii. În 2021, această cifră a fost de 8,7%. În rândul tinerilor adulți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, proporția a crescut de la 36,1 la 40,8%.

Ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach (SPD), a declarat pentru „Spiegel Online” că rezultatele studiului reprezintă un motiv foarte mare de îngrijorare. Datele ar trebui acum să fie analizate în detaliu. În acest caz, ar trebui să se ia în considerare măsuri pentru o mai bună protecție a minorilor.

Nu doar în Germania se înregistrează astfel de creșteri semnificative, ci și în România. De când au apărut alternative pentru tutunul clasic, vapes sau țigări electronice, care sunt mult mai dăunătoare și periculoase, adolescenții le cumpără fără să cunoască riscurile.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă