Cerințele salariale exagerate în raport cu experiența candidaților, dificultățile în retenția și motivarea angajaților, cât și discrepanța dintre CV și cunoștințele deținute reprezintă provocările majore întâmpinate de antreprenorii români pe piața muncii, arată studiul Talent Insight. Piața Muncii și IMM-urile, realizat de Pluxee România și Ipsos România, citat de Termene.
- Inflația, care afectează 52% dintre IMM-uri, schimbările fiscale, resimțite de 45% dintre acestea, și deficitul de forță de muncă, care îngreunează activitatea pentru 33% dintre IMM-uri, sunt cele mai semnificative aspecte externe care influențează performanța IMM-urilor din România. Aproape jumătate dintre IMM-urile cu peste 50 de angajați consideră lipsa specialiștilor ca fiind principalul factor care le afectează performanța.
- Analiza arată că IMM-urile plasează forța de muncă printre primii trei factori care influențează evoluția companiei, cu un accent semnificativ mai mare în companiile antreprenoriale care depășesc 50 de angajați. Recrutarea și retenția angajaților reprezintă a doua preocupare a antreprenorilor legată de piața forței de muncă, la mică distanță de așteptările salariale necorelate cu experiența candidaților.
- În ceea ce privește selecția candidaților, anunțurile pe platforme de recrutare dedicate, utilizate de 58% dintre IMM-urile cu peste 50 de angajați, colaborările cu agenții de recrutare, alese de 39%, recomandările din partea angajaților, folosite de 38%, și postările pe platforme noi de anunțuri, adoptate de 36% dintre acestea, sunt metodele cele mai frecvent utilizate.
Cifre
3.000 de participanți sunt așteptați în această dimineață la mitingul organizat de către experții contabili în Piața Victoriei din București. Aceștia sunt nemulțumiți de noile modificări fiscale și vor cere Guvernului eliminarea e-TVA, eliminarea obligativității e-Factura în tranzacțiile B2C și norme clare pentru e-Transport.
În paralel, petiția „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, lansată în spațiul public de organizatorii mitingului, continuă să strângă semnături și se apropie de ținta de 50.000 de susținători.
459.417 era numărul de firme plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor de la finalul primului trimestru din 2024, cu 15% mai puține decât erau în decembrie 2023, conform datelor ANAF. Vorbim despre contribuabili activi. În 2022, numărul acestor companii era de 876.182.
115 tranzacții au fost anunțate pe piața locală de fuziuni și achiziții în prima jumătate a acestui an. Dintre acestea, 20 au depășit valoarea de 40 milioane de euro, față de 15 astfel de tranzacții în aceeași perioadă a anului trecut. Deși numărul total de tranzacții anunțate a scăzut cu 8% an/an, ponderea tranzacțiilor mari a crescut, arată o analiză realizată de George Ureche, Partener PwC România.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!