5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăExclusiv: Previziuni făcute de Adrian Negrescu: TVA-ul s-ar putea mări pentru acoperirea...

Exclusiv: Previziuni făcute de Adrian Negrescu: TVA-ul s-ar putea mări pentru acoperirea salariilor

Deficitul bugetar, împrumuturile dese la o dobândă mare și majorarea salarială neprevăzută în bugetul pe anul acesta împing Guvernul către noi soluții de aducere de bani la buget, iar cea mai la îndemână care nu necesită reforme este creșterea cotei de TVA de la 19 la 21%, potrivit analiștilor.

Odată cu rocada guvernamentală, Marcel Ciolacu a promis noi modificări ale codului fiscal, iar impozitarea progresivă și taxa de solidaritare se pare că vor rămâne priorități ale social-democraților.

Creșterea taxelor și a impozitelor, dar și cota TVA pare că sunt iminente, iar cel mai probabil de la 1 ianuarie vom avea o cotă de aproximativ 21%, cât este media uniunii europene. Întrebat cum se va schimba soarta economică, odată cu preluarea guvernării de către PSD, analistul economic Adrian Negrescu ne-a declarat că:

,,Focusul ar trebui să fie pe colectarea banilor la buget, în condițiile în care deficitul bugetar la 4 luni este la 27 de miliarde de lei. Trebuie luate măsurile necesare pentru a reduce evaziunea și pentru a tempera elanul de creșteri de salarii din sectorul bugetar. Orice majorare a salariilor din sectorul bugetar va afecta dinamica împrumuturilor și a cheltuielilor bugetare. De unde vom lua banii în aceste condiții? Există două variante: din împrumuturi, dar deja suntem la 96 de miliarde lei după patru luni, ori din majorări de taxe și impozite și mi-e teamă că la cum arată discursul public în momentul de față creșteri de taxe și impozite din a doua partea a anului sau de la 1 ianuarie ar putea să devină realitate.”.

Analistul anunță că cel mai probabil de anul viitor vor avea o nouă cotă de TVA, pentru că țara noastră nu reușește să adune bani la buget sub nicio formă, deși avem la dispoziție zeci de miliarde de euro de la Comisia Europeană, bani din PNRR.

,,Investitorii se tem de mai multe lucruri de fiscalitate în primul rând de această introducere de 1% pe cifra de afaceri, creșterea impozitului pe dividente de la 8% la 10% și de o potențială creștere a TVA-ului dacă și numai dacă situația bugetară nu se va ameliora în a doua parte a anului. Mi-e teamă că mergem ”en fanfare” (în stil mare) către o creștere majoră de taxe cu TVA-ul în prim plan de la 1 ianurie la 20 sau 21%. Este singura taxă din care statul poate aduna bani rapid, fără efort și fără să facă reforme. Mi-e teamă că aceasta va fi soluția pe care statul o va adopta din 1 ianuarie, în condițiile în care reformele întârzie, iar presiunea pe cheltuieli devine din ce în ce mai mare în contextul cererilor salariale.”, a mai spus Negrescu.

În prezent, țara noastră are printre cele mai mici cote de TVA din UE, adică 19%, alături de Germania și Cipru, iar cea mai mare costă de TVA o are Ungaria, de 27%.

Scumpiri de 10-15% de la 1 iulie

Un nou val de scumpiri de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult cu 10-15% pentru alimentele de bază, potrivit estimărilor făcute de analiști.

”Perspectivele unui noi val de scumpiri se acctentueaza pe zi ce trece în condițiile în care cotațiile pe futures la gaze și petrol tind spre o creștere de 10-15%. Vedem deja alimente de bază, cum e zahărul care se tot scumpește și carnea de porc care urmează să se scumpească probabil de luna viitoare cu 10-15%. Ne așteaptă încă o perioadă de scumpiri de luna viitoare, carnea de porc s-ar putenu atât de accentuate ca în toamna anului trecut. Evoluția indicelui IRCC, ca și cea a ROBOR-ului depind foarte mult de inflație, inflația se va tempera teoretic în a doua parte a anului spre 8-9%, dar indicele ROBOR și IRCC probabil vor îngheța la un nivel de 6,5 -7 %. Să nu ne așteptăm la scăderi ale ratelor decât probabil în a doua partea a anului viitor.”, a spus Adrian Negrescu.

Noi scumpiri vor fi și din toamnă. Prețurile la gaze și energie ar putea avea și ele majorări, este adevărat că nu la nivelul celor de anul trecut, însă vor exista noi creșteri.

,,Pe sectorul de gaze și energie este o evoluție volatilă, statele încearcă să-și asigure încă de pe acum cantitățile necesare, însă în contextul războiului și a șantajului OPEC că reduce producția să ne așteptăm ca toate resursele să înregistreze scumpiri, poate nu atât de spectaculoase, vor fi undeva la 30-40%.”, a mai punctat analistul economic.

Trebuie să notăm și faptul că salariile bugetarilor ne costă, potrivit analistului Adrian Negrescu, aproximativ 120 de miliarde pe an, dublu față de acum șase ani, ceea ce înseamnă că deși ne plângem de salarii mici, ceea ce ne lipsește în momentul de față este o reformă cu adevărat funcțională care să aducă bani la buget prin atragerea de investiții, dar și prin colectarea de taxe și impozite.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Robert F. Kennedy Jr., controversatul critic al vaccinurilor, nominalizat de Trump pentru conducerea Sănătății în SUA

Robert F. Kennedy Jr., în vârstă de 70 de ani, a fost propus de viitorul președinte Donald Trump pentru a conduce Departamentul de Sănătate...

Meseriile bine plătite care atrag tot mai mulți români: Opțiuni sigure și profitabile

Deficitul de personal calificat pe piața muncii din România a transformat meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic în opțiuni extrem de atractive, atât...

Google te scapă de spam în adresa de Gmail – nou update

Google se pregătește să lanseze o funcționalitate importantă pentru protecția confidențialității în Gmail, numită Shielded Email, care va permite utilizatorilor să-și mascheze adresa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă