11.1 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV. Ligia Deca, șpriț cu secretarii de stat și directorii, când școlile...

EXCLUSIV. Ligia Deca, șpriț cu secretarii de stat și directorii, când școlile se închideau. Conducerea Ministerului Educației, chermeză la început de an, la câțiva metri lângă birou

Ligia Deca, alături de aproape întreaga conducere a Ministerului Educației (ME) au petrecut la un restaurant amplasat la aproximativ 100 de metri distanță de birourile lor, luni seară, când în teritoriu era urgență din cauza ninsorii și viscolului, fiind luate deciziile de închidere a școlilor.

Luni, 8 ianuarie 2024, începând cu ora 17:00, ministrul Educației, Ligia Deca, alături de aproape toți secretarii de stat și directorii din ministerul pe care îl conduce, s-au destins la restaurantul Bellini Garden, situat pe Strada General H.M. Berthelot, nr. 44, din Capitală, la circa 100 metri de sediul ME, au declarat, pentru “România liberă”, surse din cadrul instituției de stat.

Potrivit acelorași surse, au fost prezenți la eveniment toți secretarii de stat din ME, cu excepția lui Sorin Ion (secretar de stat pe învățământ preuniversitar din partea PNL), care se afla în SUA.

Bani de la protocol?

De asemenea, informații de la aceleași surse sugerează că nota petrecerii ar fi fost acoperită cu bani de la bugetul de protocol al ME pe anul trecut.

Ministrul Ligia Deca le-ar fi transmis colegilor că “au mai rămas bani necheltuiți în 2023”.

De menționat că, în timp ce șefii ME se destindeau la restaurant, în țară, ninsorile și viscolul provocau suspendarea cursurilor în instituțiile de învățământ, iar mulți elevi aveau probleme cu transportul, mai ales în zona Moldovei.

De obicei, în astfel de situații, ministrul Educației și secretarii de stat organizau videoconferințe cu reprezentanți ai conducerilor inspectoratelor școlare din teritoriu.

Nu a fost cazul luni.

Lixandru: O întâlnire cu colegii, după vacanță

Secretarul de stat pe învățământ preuniversitar din partea PSD Florian Lixandru nu consider că șefi ME trebuiau să fie mai implicați în situația școlilor, la acel moment.

Ionel Florian Lixandru participă la prezentarea Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, realizat de Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, la Palatul Victoria din București, vineri 13 ianuarie 2023. Inquam Photos / George Călin

“A fost o nonformală. Nu a avut niciu caracter. Nu s-a discutat nimic.A fost o întâlnire după vacanță, cu colegii. O întâlnire colegială după program. Nu decideam noi dacă se închid școlile. Deciziile s-au luat la nivelul fiecărui județ, în funcție de condițiile meteo și ele s-au comunicat. Eram în contact direct. Era în afara programului, oricum, întâlnirea. Nu a fost niciun protocol. Exclus”, ne-a declarant Lixandru.

Ne-a fost transmis și un răspuns oficial din partea ministerului, în care se precizează că întâlnirea celor din conducerea instituției a avut loc în afara programului și că nu au fost folosiți bani de la protocol.

“Luni, 8 ianuarie, între orele 17:00 – 19:00 (în afara programului, așadar) a avut loc o întâlnire informală a echipei de conducere a ministerului într-o locație din afara instituției. Cheltuielile nu au implicat utilizarea unor fonduri de protocol”, ne-au transmis reprezentanții ME.

Totuși, în dimineața zilei de marți, ME transmitea situația unităților de învățământ închise:

  • Bacău: 3 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
  • Botoșani: 4 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
  • Brăila: 6 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
  • Buzău: 2 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
  • Galați: 7 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
  • Iasi: toate unitățile de învățământ, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
  • Neamț: 6 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
  • Suceava: o unitate de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității.

Aceasta, în condițiile în care, autoritățile locale anunțau închiderea școlilor, chiar în timp ce conducerea ME petrecea.

Florian Lixandru și Ligia Deca au fost protagoniștii unui scandal, în urmă cu aproape un an, la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie 2023, când ministrul a dat un ordin prin care îl lăsa pe secretarul de stat al PSD fără atribuții.

Acum, Lixandru și Deca nu au avut nicio problemă să petreacă împreună.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

VIDEO. Accident pe podul Basarab din București. S-a răsturnat o mașină în care se aflau șapte femei

Accident petrecut duminică seară pe Podul Basarab din Capitală. Incidentul a provocat aglomerație în zonă. O mașină în care se aflau șapte femei s-a...

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...
Ultima oră
Pe aceeași temă