Excedentul de lichiditate al băncilor în raport cu Banca Națională a României (BNR) a scăzut în octombrie cu aproape o treime față de septembrie, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni, potrivit unei analize publicate de Profit.ro.
În ciuda acestei scăderi, dobânzile s-au menținut aproape de rata facilității de depozit. Băncile au înregistrat un stoc zilnic mediu de lichiditate de 26,9 miliarde lei în octombrie, o scădere notabilă de la 39,2 miliarde lei în septembrie și sub jumătatea maximului din ianuarie, de circa 61 miliarde lei.
Nivelul fondurilor plasate de bănci la BNR, prin depozite overnight, este cel mai redus de după august 2023.
Aceste depozite beneficiază de o dobândă de 5,5%, cu un punct procentual sub rata de referință de 6,5%.
Excedentul de lichiditate a sprijinit creditarea, inclusiv finanțarea statului, și a determinat menținerea dobânzilor interbancare la rate comparabile cu cea a facilității de depozit.
ROBOR la 3 luni a rămas constant în octombrie, la 5,55%, iar media zilnică a tranzacțiilor interbancare a fost de 5,51%.
BNR a evitat sterilizarea lichidității prin atragerea de depozite la rata cheie de 6,5%, optând pentru o relaxare a dobânzilor din piață, în condițiile în care cursul de schimb a rămas stabil.
Abundența de lichiditate a fost susținută și de intrările de fonduri europene și de împrumuturi externe, care, odată ajunse în contul Trezoreriei, au fost schimbate la BNR, generând emisiune monetară