2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiEUROPOL Lupta împotriva abuzului sexual al copiilor are nevoie de publicul larg

EUROPOL Lupta împotriva abuzului sexual al copiilor are nevoie de publicul larg

Europol a lansat o serie de noi imagini Stop Abuzului asupra Copilului – Identifică un Obiect, în încercarea de a rezolva cazurile de abuz sexual asupra copiilor.Toate cele șase imagini – un tricou, o brățară, o geantă – au fost extrase din înregistrările de abuz sexual asupra copiilor din cazurile pe care anchetatorii încă nu le-au rezolvat.
 
Anchetatorii speră că anumite detalii din imagini ar putea servi drept indicii și că membrii publicului vor recunoaște un detaliu care ar putea duce la salvarea unui copil.

 
Ce fac specialiștii în identificarea victimelor?

 
Specialiștii în identificarea victimelor parcurg cu atenție imagini și videoclipuri cadru cu cadru pentru a identifica orice lucru care ajută la originea, locația sau chiar identitatea victimei.
 
Unele lucruri pe care specialiștii le găsesc sunt destul de simple, cum ar fi un semn de stradă sau un program de știri pe un televizor în fundal, dar altele sunt mai dificile, deoarece infractorii devin mai conștienți de ceea ce caută forțele de ordine. În unele cazuri, anchetatorii au epuizat toate oportunitățile de anchetă și acolo este nevoie de ajutorul dvs.
 
Specialiștii în identificarea victimelor Europol preiau ponturile trimise prin intermediul platformei Trace An Object și lucrează pentru a le verifica. Uneori, ponturile dvs. îi conduc într-o direcție precisă. Informațiile sunt apoi trimise țării relevante pentru investigații suplimentare.
Până în prezent, oprirea abuzului asupra copiilor – Urmărirea unui obiect a ajutat la salvarea a 10 copii și la arestarea a 3 infractori cu peste 26 000 de ponturi primite.

 
Cum să raportezi

 
Îndemnăm publicul să arunce o privire asupra imaginilor vizitând https://www.europol.europa.eu/stopchildabuse.
 
Dacă recunoașteți un obiect sau orice detalii despre originea acestuia, fie că este vorba de un magazin, locație sau o perioadă de timp, vă rugăm să îl raportați prin intermediul platformei. Puteți face acest lucru în siguranță și anonim. Nici un indiciu nu este prea mic.
Cele mai inocente indicii pot ajuta uneori la rezolvarea unui caz. Obiectele sunt toate luate din fundalul unei imagini cu material sexual explicit care implică minori. Pentru toate imaginile de mai jos, orice altă cale de investigație a fost deja examinată. Prin urmare, vă solicităm asistența în identificarea originii unora dintre aceste obiecte. Suntem convinși că mai mulți ochi vor duce la mai multe piste și, în cele din urmă, vor ajuta la salvarea acestor copii.
 
”Ne puteți ajuta să recunoaștem obiectele? Vrem în mod specific să le urmărim originea (locația / țara). Puteți ajuta făcând clic pe un obiect pe care îl recunoașteți și oferind Europol informațiile pe care le aveți asupra obiectului. Acest lucru se poate face anonim. Odată identificată originea unui obiect, vom informa autoritatea competentă de aplicare a legii din țara implicată să investigheze în continuare acest argument și, sperăm, să accelerăm identificarea atât a infractorului, cât și a victimei.” Se arată pe platforma https://www.europol.europa.eu/stopchildabuse.
 
Exploatarea sexuală a copiilor este parte din Criminalitatea informatică, o prioritate EMPACT (EU Policy Cycle) pentru ciclul politic al Uniunii Europene începând cu 2018 până în 2021.

 
Cybercrime

Scopul Criminalității informatice este să combată criminalitatea prin:

(1) perturbarea activităților infracționale legate de atacurile împotriva sistemelor informatice, în special a celor care urmează un model de afaceri Crime-as-a-Service și acționând ca facilitatori ai infracțiunilor online;

(2) combaterea abuzului sexual asupra copiilor și a exploatării sexuale a copiilor, inclusiv producerea și diseminarea materialelor de abuz asupra copiilor;

(3) vizarea infractorilor implicați în fraude și contrafacerea mijloacelor de plată fără numerar, inclusiv fraudă pe scară largă cu carduri de plată (în special fraudă fără carduri), amenințări emergente la adresa altor mijloace de plată fără numerar și activități infracționale.

Conform celei mai recente evaluări a amenințărilor împotriva criminalității organizate pe internet (IOCTA), criminalitatea informatică devine din ce în ce mai agresivă. Acest lucru poate fi văzut în diferite forme de criminalitate cibernetică, inclusiv infracțiuni de înaltă tehnologie, încălcări de date și extorcare sexuală.
 
Criminalitatea informatică este o problemă în creștere pentru țări, precum statele membre ale UE, în care majoritatea infrastructurii de internet sunt bine dezvoltate și sistemele de plăți sunt online.
 
Dar nu doar datele financiare, ci datele în general, sunt o țintă cheie pentru infractorii cibernetici. Numărul și frecvența încălcărilor de date sunt în creștere, iar acest lucru duce la rândul său la mai multe cazuri de fraudă și extorcare.
 

Gama de oportunități pe care criminalii cibernetici au încercat să o exploateze este impresionantă. Aceste infracțiuni includ:

 
*utilizarea rețelelor bot – rețele de dispozitive infectate cu programe malware fără știrea utilizatorilor lor – pentru a transmite viruși care obțin controlul ilegal al dispozitivelor, fură parole și dezactivează protecția antivirus;

*crearea „ușilor din spate” pe dispozitivele compromise pentru a permite furtul de bani și date sau acces de la distanță la dispozitive pentru a crea rețele bot;

*crearea de forumuri online pentru tranzacționarea expertizei în materie de hacking;

găzduire antiglonț și crearea de servicii antivirus;

*spălarea monedelor tradiționale și virtuale;

*comiterea fraudelor online, cum ar fi prin intermediul sistemelor de plată online, cardării și ingineriei sociale;

*diverse forme de exploatare sexuală a copiilor online, inclusiv distribuirea online a materialelor de abuz sexual asupra copiilor și transmiterea în direct a abuzurilor sexuale asupra copiilor;

*găzduirea online a operațiunilor care implică vânzarea de arme, pașapoarte false, carduri de credit contrafăcute și clonate și droguri și servicii de hacking.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Crin Antonescu: Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Călin Georgescu

Crin Antonescu a declarat, luni, la Antena 3 CNN, că „sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Călin Georgescu”. De asemenea,...

Președintele austriac Alexander van der Bellen l-a mandatat pe liderul Partidului Libertăţii, Herbert Kickl, cu formarea guvernului

Preşedintele austriac Alexander van der Bellen l-a mandatat oficial pe liderul Partidului Libertăţii (FPÖ, populist de extremă dreapta), Herbert Kickl, cu formarea unui guvern...

Intel lansează noi procesoare pentru a-și revitaliza afacerea

Intel, după un an dificil în 2024, a dezvăluit o gamă de noi procesoare la CES 2025, cu speranța că aceste produse vor contribui...
Ultima oră
Pe aceeași temă