Europol a sprijinit 18 agenții de aplicare a legii din Europa în organizarea Referral Action Day (RAD) 2024 dedicat combaterii discursurilor de ură și incitării la violență îndreptate împotriva grupurilor etno-religioase, transmite instituția într-un comunicat de presă.
Acțiunea a fost condusă de autoritățile spaniole și maghiare și a avut ca rezultat identificarea unui număr record de conținuturi online problematice.
Rezultatul acțiunii Europol
În total, 12 țări au colectat peste 6.350 de linkuri de pe 46 de platforme online și 20 de site-uri web care promovează incitarea la violență sau conțin discursuri de ură împotriva grupurilor etno-religioase.
Aceste materiale includ conținut produs sau distribuit de organizații, indivizi sau grupuri și constau în discursuri de ură ilegale, cum ar fi cele antisemite, dar și materiale care celebrează sau încurajează acte de violență ori terorism împotriva acestor grupuri.
CITEȘTE ȘI – Operațiune PowerOFF: Cum s-au oprit atacurile DDoS în timpul Sărbătorilor
Autoritățile au observat o polarizare crescândă în mediul online, mai ales după evenimentele din 7 octombrie 2023, ceea ce a amplificat nevoia de acțiuni coordonate.
Toate formele de violență identificate în timpul investigației au fost transmise furnizorilor de servicii online pentru a fi evaluate conform termenilor și condițiilor proprii.
De asemenea, autoritățile au putut emite ordine legale obligatorii de eliminare a conținutului în ziua acțiunii.
Cooperarea cu platformele online este esențială pentru combaterea conținutului ilegal, inclusiv a discursurilor de ură, incitării la violență, extremismului violent și terorismului.
Europol joacă un rol-cheie în consolidarea acestor eforturi, facilitând cooperarea transfrontalieră și acțiunile comune, alături de parteneri privați, care reprezintă un element vital în această luptă.
Experții Europol din cadrul EU Internet Referral Unit (EU IRU) au coordonat acțiunea internațională, sprijinind unitățile naționale de poliție antiteroristă în identificarea, colectarea și raportarea conținutului online care promovează ura.
Activitatea s-a bazat în mare măsură pe Decizia-cadru a Consiliului UE 2008/913/JHA, care combate rasismul și xenofobia, asigurând aplicarea unor sancțiuni penale și măsuri legale de către statele membre ale UE.
Unități Naționale de Referință și departamente de poliție specializate din următoarele țări au luat parte la această acțiune: Albania, Austria, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania și Regatul Unit.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!