29.8 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăPoliticăEuropa fără frontiere sub presiune. România se luptă pentru integrarea în Schengen,...

Europa fără frontiere sub presiune. România se luptă pentru integrarea în Schengen, Germania pledează pentru controale la frontieră

În timp ce România speră să intre în Schengen cu toate frontierele până la sfârșitul anului, Germania insistă să reintroducă controale la graniță, în contextul în care numărul trecerilor ilegale a frontierei germane rămâne la cote înalte.

România are șanse mari să intre în Schengen cu toate frontierele până la sfârșitul anului, a declarat recent ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. El a precizat că problemele de relaționare cu ministerele europene, inclusiv cel austriac, au fost rezolvate.

„Sunt șanse, pentru că am făcut un pas important anul trecut și acum suntem membru Schengen, e adevărat, nu cu toate frontierele, ori istoria Schengen arată că, odată intrat în spațiul Schengen cu una sau două dintre frontiere, niciodată un stat nu a fost amânat foarte mult. Nu e România singura țară, inclusiv Austria a intrat etapizat. Au fost și alte țări în situația noastră. Nu înseamnă că automat cineva îți garantează ceva în diplomația sau politica internațională”,

a declarat Cătălin Predoiu la un post TV.

Ministrul a explicat că dosarul Schengen are două aspecte: unul tehnic, axat pe reducerea migrației ilegale, și unul politico-diplomatic, care implică negocieri și relații între autoritățile române și cele europene pentru completarea aderării.

„ Pe etajul tehnic (..) noi aici ne-am făcut treaba și am construit succesul de anul trecut, am scăzut migrația ilegală cu 79% pe sensul de intrare, 80% pe sensul de ieșire. Toată lumea recunoaște, eurobarometru recunoaște că România este una dintre cele mai sigure țări din Europa în privința combaterii migrației ilegale. Acesta a fost un argument puternic și continuăm să ne concentrăm pe această chestiune”,

a explicat Predoiu.

Decizia privind aderarea României la Schengen va fi politică și va depinde de pozițiile guvernelor europene, a mai adăugat ministrul, precizând că vor conta foarte mult pozițiile unor guverne din Europa, la nivel de prim-miniștri.

„Va fi foarte important, după luna septembrie, să ne mișcăm pe toate palierele pentru a ne promova pozițiile și a fructifica o muncă pe care noi, la Ministerul de Interne, o facem. Nu în fiecare zi, dar săptămânal lucrăm pe dosarul Schengen foarte intens. Ministerul de Interne nu mai are nicio problemă de relaționare, de credibilitate, de dialog, de construcție cu ministerele de interne din Europa, inclusiv cu cel austriac. Foarte bună relație cu ministrul maghiar. Suntem sprijiniți, foarte bună relație cu Comisia Europeană. Piesele sunt pregătite pentru o partidă pe care să o câștigăm, dar trebuie să jucăm foarte atent, foarte rapid și pe toate fronturile”,

a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Germania – pune la îndoială spațiul Schengen

Consenul privind Schengen este pus la îndoială de către Germania. Partidele de opoziție germane și părți ale coaliției de guvernare din Germania cer mai multe controale la frontieră pentru a stopa migrația ilegală. Deși în scădere față de anul trecut, numărul de treceri ilegale a frontierei rămâne în continuare ridicat în Germania, după un nivel scăzut pe fondul pandemiei.

Acest lucru a determinat guvernul să reintroducă controale la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția din septembrie anul trecut, pe lângă cele de la granița germano-austriacă.

Autoritățile din germania consideră însă că acestea nu sunt suficiente, iar opoziția și părți ale coaliției guvernamentale cer acum verificări permanente la toate frontierele naționale.

Unii se tem că dezbaterea despre migrație va duce la regresul sistemului Schengen fără frontiere.

„Frica pentru realizările Schengen este justificată”, a spus Christian Petry, membru al parlamentului german (MP) pentru afaceri europene, liderul Partidului Social Democrat (SPD/S&D) la guvernare, citat de euractiv.com.

„Dacă această dezvoltare politică [cereri de controale generale] continuă și devine capabilă să câștige o majoritate [în parlament], ar fi un regres major pentru o Europă socială federală”,

Christian Petry, membru al parlamentului german (MP) pentru afaceri europene, liderul Partidului Social Democrat (SPD/S&D) la guvernare

Se pare că guvernul german a deschis o cutie a Pandorei când a introdus controale temporare, mai întâi la toate granițele naționale în timpul Campionatului European de fotbal (EURO) UEFA, iar acum în timpul Jocurilor Olimpice de la granița cu Franța.

Cel mai mare grup de opoziție, CDU/CSU de centru-dreapta, a început de atunci să facă presiuni pentru înregistrarea controalelor generale ale întregii granițe cu Germania, ca excepție de la regulile Schengen, care ar acorda poliției permisiunea de a efectua oricând controale fixe sau mobile.

Liderul CDU/CSU, Friedrich Merz, a considerat recent aceasta drept una dintre măsurile „care nu costă bani, dar ar putea schimba foarte repede starea de spirit în bine”.

Ministrul de Interne Nancy Faeser (SPD/S&D) a refuzat să stabilească controalele, dar partenerul de coaliție al SPD, liberalul FDP, s-a declarat în favoarea propunerii.

O pantă alunecoasă pentru Europa fără frontiere

Propunerea marchează un nou nivel de escaladare în normalizarea controalelor la frontieră pentru Germania, ca una dintre țările cele mai interconectate ale UE, și pentru CDU/CSU care se autoetichetează „partidul european al Germaniei”.

Susținătorii controalelor extinse indică succesul acestora din timpul EURO. Între 7 iunie și 19 iulie, poliția a înregistrat 9.172 de cazuri de intrări neautorizate, mult mai multe decât în ​​orice lună din acest an, dintre care 6.401 au fost respinse. De asemenea, au fost arestați 275 suspecți de traficanți de persoane.

„Cifrele arată în ce măsură libertatea de mișcare este abuzată de criminali și pune în pericol cetățenii”,

a declarat pentru Euractiv Detlef Seif, deputatul principal adjunct al CDU pentru afaceri europene.

„Spiritul Schengen este adesea interpretat greșit ca libertate necondiționată de mișcare”, a spus Seif, menționând că Schengen necesită controale eficiente la frontierele externe ale UE, a căror absență a necesitat controale naționale interne.

În loc de „verificări complete la toate punctele de trecere”, ca în perioada pre-Schengen, ar fi varianta de controale la fața locului, a adăugat el.

Va supraviețui „spiritul Schengen”?

Sectorul transporturilor nu a suferit întrerupere vizibilă în urma controalelor curente, a declarat pentru Euractiv un purtător de cuvânt al Asociației întreprinderilor germane de transport și logistică (DSLV).

Dar el a subliniat că traficul de mărfuri a fost cruțat în timpul EURO, care „trebuie să rămână așa”, deoarece „procesele de producție, comerț și logistică din Europa se bazează pe libera circulație a mărfurilor”.

Controalele existente ar putea exista pentru o perioadă. Nivelurile migrației trebuie să scadă în mod sustenabil pentru ca aceste controale să fie încheiate, a spus Faeser, speranțele ei fiind bazate pe reforma UE în materie de migrație. Implementarea noului sistem urmează să fie finalizată abia în 2026.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...

Încă un jucător o părăsește pe CFR Cluj! Va fi coleg cu un român

Fundașul albanez, Arlind Ajeti, se alătură echipei din Bodrum după un sezon în SuperLiga României. CFR Cluj continuă să facă modificări importante în lotul său....

Record istoric! Cristiano Ronaldo a marcat golul cu numărul 901

Cristiano Ronaldo a mai atins o bornă importană, după ce a înscris golul cu numărul 901 în cariera sa. În cadrul etapei a doua din...
Ultima oră
Pe aceeași temă