-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInternaționalErdogan este într-o vizită în Irak pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele...

Erdogan este într-o vizită în Irak pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări

Președintele Turciei, RecepTayyip Erdogan este în Irak, prima vizită din 2011 a unui lider turc în această țară, potrivit rfi.ro.

Subiectele discuțiilor dintre cei doi lideri sunt importante nu numai pentru Turcia și Irak ci pentru toate țările din această regiune a globului.

Situația PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, și modul în care cele două țări pot colabora pe acest subiect, precum și cooperarea economică domină agenda vizitei.

În total peste 20 de memorandumuri vor fi semnate la finalul întâlnirii, potrivit responsabililor celor două țări.  

Turcia este interesată să intensifice relațiile economice cu Irakul, în special în domeniul energetic. Facem observația că petrolul din regiunea autonomă kurdă irakiană tranzitează deja Turcia.

Potrivit AFP, Bagdadul a lansat cel mai recent proiect de dezvoltare care să poziționeze Irakul în centrul schimburilor dintre Asia și Europa, inclusiv pentru transportul petrolului între portul gigant Al Faw, din sudul țării, și Turcia. Valoarea acestui proiect de mari dimensiuni este estimată la aproximativ 17 miliarde de euro.

Și ajungem la problema apei, o problemă de importanță majoră pentru Irak. Ce vrea de fapt Bagdadul? Irakul vrea o cota mai mare din apa râurilor Tigru și Eufrat care își iau sursa din Turcia. Reprezintă principala sursă de apă dulce pentru o țară lovită de secetă extremă. Una dintre cauze, potrivit Irakului, este legată de prezența barajelor turcești în amonte de râuri. Prin urmare, guvernul de la Bagdad este cât se poate de deschis să semneze un acord cu Turcia.

”Turcia este considerată un adevărat “castel de apă” în regiune, are rezerve considerabile de apă. Irakul ca multe alte țări din Orientul Mijlociu este în situația unui stres hidric, sau foarte aproape de această situație. Dacă, la nivel economic, subiectele de interes comun ar putea ajunge rapid la o concluzie acesta riscă să fie un pic mai complicat pe această chestiune, a apei. Deci, fiecare înțelege că aceasta devine o provocare din ce în ce mai importantă pentru țările din Orientul Mijlociu”, spune la RFI Didier Billion, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS), specialist pe probleme legate de Turcia şi Orientul Mijlociu.

Și ajungem la subiectul foarte fierbinte dintre cele două țări, și anume PKK. Este cunoscut faptul că Ankara desfășoară frecvent operațiuni aeriene împotriva unor baze PKK. Bagdadul denunță de fiecare dată aceste operațiuni pe care le consideră încălcări ale suveranității sale. Așa se explică de ce în ultimii ani relațiile dintre cei doi vecini sunt tensionate.

Potrivit AFP, Turcia intenţionează să lanseze cât de curând o nouă ofensivă împotriva separatiștilor kurzi. De aceea speră ca autoritățile irakiene să coopereze. Mai mult, se așteaptă ca acestea să recunoască faptul că PKK constituie o ameninţare la adresa siguranţei sale. Reamintm că PKK este considerat o organizație teroristă de către Turcia și este obiectul unor acorduri strategice menţionate de ministrul turc al Apărării, explică Didier Billion, director adjunct al IRIS, la microfonul RFI.

”Este clar că există un subiect recurent între Ankara și Bagdad, este vorba despre problema kurdă. Kurzii din Irak se bucură de o anumită autonomie instituțională, pentru că suntem într-un stat federal, iar în interiorul acestui partid kurd există baze ale PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care este considerat drept inamicul numărul 1 de către autoritățile turce. Frecvent, sunt operațiuni militare ale Turciei împotriva bazelor PKK. Bagdadul denunță de fiecare dată ceea ce consideră o încălcare a frontierelor sale”, spune la RFI Didier Billion, director adjunct al IRIS.

Spre final mai spunem că Irakul ar dori să profite de vizita președintelui turc pentru a semna un acord cu Emiratele Arabe Unite și Qatar, un acord între patru țări pentru construcția unui drumului așa-numit de ”dezvoltare”. Această axă feroviară și rutieră ar lega Golful arabo-persan de Turcia, înscriind Irakul pe harta ”noilor drumuri ale mătăsii”.

Manevrele lui Erdogan în Irak

Intrarea în războiul contra terorismului decisă de preşedintele turc vizează anihilarea partidului pro-kurd în vederea alegerilor anticipate pentru ca AKP să recâştige majoritatea parlamentară pierdută la 7 iunie.

Doi soldaţi turci au fost ucişi şi 31 răniţi duminică, într-un atac sinucigaş comis de PKK asupra unei jandarmerii aflată lângă Dogubayazit, primul atac sinucigaş semnalat după reluarea violenţelor între gherila kurdă şi forţele de ordine, în urmă cu zece zile. Potrivit armatei turce, jandarmeria a fost vizată de un tractor plin cu două tone de explozibili. În alt atac comis duminică, atribuit PKK, un soldat a fost ucis şi şapte au fost răniţi când o mină a explodat la trecerea unui convoi militar pe o şosea din provincia Mardin.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă