Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este pregătită să intervină pentru a preveni destrămarea Siriei în cazul unor riscuri cauzate de răsturnarea regimului președintelui Bashar al-Assad.
Erdoğan într-o conferință de presă, citat de Politico:
Nu vom consimți la dezintegrarea Siriei sau la perturbarea structurii sale unitare sub nicio formă. Dacă vom vedea un risc în acest sens, vom lua rapid măsurile necesare.
Ankara susține gruparea rebelă Hayat Tahrir al-Sham, care deține în prezent controlul asupra Siriei.
Influența Turciei asupra liderilor rebeli este considerabilă, ceea ce îi oferă un rol important în stabilirea viitorului politic al regiunii.
Forțele kurde, o amenințare majoră pentru Turcia
Tensiunile dintre Turcia și forțele kurde continuă să fie un punct sensibil. Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), parte a Forțelor Democratice Siriene care supraveghează securitatea în zonele dominate de kurzi, sunt clasificate de Ankara drept organizație teroristă.
Erdoğan a subliniat că „singura soartă care îi așteaptă pe cei care aleg teroarea și violența este să fie îngropați în pământ cu armele lor”.
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat că eliminarea prezenței YPG în Siria este „iminentă” și că Ankara nu va permite grupării să continue să opereze pe teritoriul sirian.
Turcia a lansat mai multe incursiuni în Siria în timpul războiului civil, care a început în 2011, și este pregătită să intervină din nou dacă va considera necesar.
Îngrijorări regionale și tensiuni la granite
Turcia nu este singura țară din regiune preocupată de situația din Siria.
Israelul, de exemplu, a efectuat sute de lovituri aeriene asupra unor ținte din Siria și a preluat controlul asupra unei zone tampon demilitarizate, stabilită în cadrul unui acord de încetare a focului din 1974.
Criticii acuză Israelul de încălcarea acordului și de încercarea de a extinde controlul asupra graniței.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.