Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul japonez Fumio Kishida şi-au exprimat luni dorinţa de a consolida parteneriatul bilateral în privinţa securității în regiunea Asia-Pacific, informează AFP.
„Pe măsură ce încercările unilaterale de a schimba statu-quoul prin forţă în Marea Chinei de Est şi de Sud se intensifică, iar mediul de securitate este din ce în ce mai tensionat, dorim să promovăm în continuare cooperarea cu Franţa, naţiune a Pacificului”, a spus premierul Kishida, referindu-se în special la exerciţii militare comune.
Premierul japonez a început luni, la Paris, un turneu în Europa şi America de Nord în care se va întâlni cu lideri din statele membre G7, a cărui preşedinţie rotativă a fost preluată de Tokio timp de un an.
„Franţa este un partener de prim plan pentru realizarea unui spaţiu indo-pacific liber şi deschis”, a insistat premierul japonez înaintea unei cine de lucru la Palatul Elysee, salutând şi cooperarea bilaterală în industria automobilelor (alianţa Renault -Nissan-Mitsubishi), a energiei nucleare, regenerabile sau a aviaţiei civile.
Preşedintele Emmanuel Macron a insistat asupra unei voinţe comune de a „construi noi parteneriate”, pe lângă cele deja existente, şi a evocat noi „iniţiative necesare pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice”, conform agerpres.ro.
Președintele Emmanuel Macron și premierul francez Fumio Kishida vor întări parteneriatul securității în regiunea Asia-Pacific
Franţa este, de asemenea, interesată de cooperarea în domeniul armamentului în contextul în care Japonia a efectuat o revizuire majoră a strategiei sale de apărare şi şi-a crescut considerabil cheltuielile militare, notează Elysee.
Cele două ţări colaborează şi la proiecte comune de dezvoltare în Asia-Pacific, cum ar fi în insulele Fiji.
Fumio Kishida a subliniat, de asemenea, hotărârea preşedinţiei japoneze a G7 de a continua să întărească sancţiunile împotriva Rusiei şi să sprijine Ucraina.
„Japonia poate conta pe sprijinul nostru neclintit în faţa încălcărilor dreptului internaţional de către Phenian”, a menţionat, în cea ce-l priveşte, preşedintele Emmanuel Macron.
Preşedintele Macron l-a invitat, de asemenea, pe premierul japonez să viziteze şantierul Catedralei Notre-Dame. Incendiu din 2019 a stârnit un val de emoţii în întreaga lume, în special în Japonia, iar vizita a fost o premieră pentru un înalt oficial străin.
„Îi promisesem că atunci când va veni la Paris să îi pot arăta progresul lucrărilor şi să poată arunca o privire la ceea ce i-a afectat atât de mult pe japonezi la acea vreme”, a spus şeful statului francez.
Preşedintele Franţei a reamintit, de asemenea, că redeschiderea catedralei este prevăzută să aibă loc la sfârşitul anului 2024.
Noua Zeelandă spune că insulele din Pacific pot lua propriile decizii cu privire la legăturile cu China
Ministrul apărării din Noua Zeelandă, Peeni Henare, a declarat că națiunile insulare din Pacific ar trebui să ia propriile decizii privind cooperarea în domeniul securității cu China, în timp ce Beijingul încearcă să stabilească legături militare mai strânse cu această regiune importantă din punct de vedere strategic.
China a semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon în aprilie, alarmând Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă, care se tem de o prezență militară sporită din partea Beijingului. China a declarat că nu înființează o bază militară în Insulele Solomon și că obiectivul său este de a consolida cooperarea în materie de securitate cu națiunile insulare din Pacific.
Henare a declarat pentru Reuters că s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, la un summit de securitate desfășurat în Singapore în această săptămână, unde a reiterat importanța menținerii independenței insulelor din Pacific.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!