Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, luni, „limbajul” ambasadorului Chinei la Paris, Lu Shaye, care a emis dubii asupra legitimităţii suveranităţii fostelor state sovietice.
„Eu cred că nu este oportun ca un diplomat să aibă un astfel de tip de limbaj. Prin urmare, deplină solidaritate cu ţările care au fost atacate în cursul istoriei (…)”, a afirmat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.
Ambasada Chinei din Franţa a explicat că „afirmaţiile ambasadorului Lu Shaye în privinţa Ucrainei nu constituie o declaraţie politică, ci o exprimare din punct de vedere personal”. Ambasada Chinei a subliniat că „poziţia privind Ucraina rămâne constantă şi clară”, pledând din nou pentru soluţionarea conflictului pe cale „politică”, potrivit jurnalul.ro.
Macron nu e de acord cu limbajul ambasadorului Chinei la Paris care a exprimat o părere personală în privința statutului fostelor republici sovietice
Administraţia Chinei a încercat să nuanţeze poziţia privind statutul fostelor state sovietice, subliniind că recunoaşte suveranitatea acestor naţiuni. „China respectă statutul de naţiuni suverane în cazul republicilor apărute după destrămarea URSS”, a declarat luni Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de cotidianul Le Monde. „China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor şi susţine obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a subliniat Mao Ning.
Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franţa, a generat polemici după ce a afirmat că naţiunile apărute după destrămarea Uniunii Sovietice nu au statut concret în dreptul internaţional. „Ţările din fosta Uniune Sovietică nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu este niciun acord internaţional care să le concretizeze statutul de state suverane”, a afirmat Lu Shaye într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 şi LCI. Întrebat despre Crimeea, regiune ucraineană anexată de Rusia, Lu Shaye a precizat: „Depinde cum percepem problema. Crimeea aparţinea iniţial Rusiei. Hruşciov a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice. Nu trebuie să fie şicane pe astfel de probleme. Important este să se ajungă la un armistiţiu” în Ucraina.
În pofida clarificărilor oferite de Beijing, ambasadorul chinez, Lu Shaye, a fost convocat luni la Ministerul francez de Externe. Anterior, Lituania, Letonia şi Estonia anunţaseră intenţiile de convocare a ambasadorilor Chinei, pentru a oferi explicaţii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!