Adoptarea pe scară largă a hardware-ului pentru Inteligență Artificială (AI) în centrele de date, fără implementarea unor soluții inovatoare în domeniul energetic și tehnologic, riscă să genereze o creștere dramatică a emisiilor de CO2, conform unei analize realizate de Accenture.
Studiul estimează că emisiile ar putea să se multiplice de peste 10 ori, ajungând de la 68 la 718 milioane de tone până în 2030, pe măsură ce cererea pentru AI continuă să crească.
Raportul „Destination Net Zero”, aflat la a patra ediție, analizează angajamentele de neutralitate climatică, strategiile de reducere a carbonului și datele privind emisiile din partea celor mai mari 2.000 de companii la nivel global.
Deși implementarea completă a obiectivelor Net Zero a stagnat la 37%, mai mult de jumătate dintre companii (52%) au reușit să reducă emisiile totale de carbon și intensitatea acestora de la adoptarea Acordului de la Paris în 2016.
Accelerarea utilizării AI în absența unor soluții de eficiență energetică va avea un impact devastator asupra mediului.
Totuși, liderii de afaceri manifestă optimism: 42% dintre aceștia cred că AI poate contribui la reducerea emisiilor în termen scurt (1-3 ani), în timp ce 65% estimează beneficii semnificative pe termen lung (peste 10 ani).
Pe lângă adaptarea operațiunilor pentru a atinge obiectivele climatice, companiile adoptă tot mai frecvent măsuri de decarbonizare.
Cinci metode esențiale – eficiența energetică, reducerea deșeurilor, utilizarea energiilor regenerabile, aplicarea principiilor economiei circulare și decarbonizarea clădirilor – sunt deja implementate de 80% dintre organizații. Mai mult, 30% dintre companii au integrat peste 15 metode diferite de reducere a emisiilor în strategiile lor operaționale.