Musk a semnat un articol de opinie în ziarul german „Welt am Sonntag”, în care a declarat că AfD este „ultima speranță a Germaniei”
Guvernul german l-a acuzat pe Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, că a încercat să influențeze alegerile parlamentare din 23 februarie, în favoarea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), conform unui raport publicat de CNN.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a descris susținerea AfD de către Musk drept o „recomandare de vot pentru un partid cu suspiciune de extremism de dreapta”. Guvernul a condamnat intervenția lui Musk, menționând că „libertatea de exprimare include și cele mai mari prostii”.
Musk a semnat un articol de opinie în ziarul german Welt am Sonntag, în care a declarat că AfD este „ultima speranță a Germaniei”. Editorialul a provocat o controversă majoră, determinând editorul secțiunilor de comentarii să demisioneze. De asemenea, miliardarul a folosit platforma sa de social media, X (fostul Twitter), pentru a sprijini partidul de extremă dreapta, stârnind critici acerbe din partea politicienilor germani.
Elon Musk, care este așteptat să devină consilier extern în noua administrație a lui Donald Trump, și-a apărat dreptul de a comenta politica germană, invocând „investițiile semnificative” pe care le are în Germania. El a lăudat abordările AfD privind dereglementarea pieței și politica fiscală, susținând că oferă soluții concrete pentru provocările economice ale țării. În plus, Musk a cerut demisia cancelarului Olaf Scholz, după ce o tragedie din 20 decembrie a zguduit Germania, o mașină a intrat într-o mulțime, la un târg de Crăciun, și a ucis cinci oameni.
Declarațiile miliardarului au fost criticate de liderii politici germani, inclusiv de social-democrații cancelarului Scholz. Un reprezentant SPD l-a comparat pe Musk cu Vladimir Putin, acuzându-l de destabilizare deliberată a climatului politic din Germania.
AfD, aflat în prezent pe locul al doilea în sondajele de opinie, riscă să devină un obstacol pentru formarea unei majorități de centru-dreapta sau centru-stânga după alegeri. Cu toate acestea, principalele partide germane au reiterat angajamentul de a nu colabora cu AfD la nivel național.
Această situație tensionată ridică semne de întrebare despre limitele libertății de exprimare și implicarea personalităților internaționale în politicile interne ale altor state.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube