2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSocialEfectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță. În estul Ungariei, casele și terenurile încep deja să se scumpească, potrivit investitorilor și locuitorilor. Acest trend vine pe fondul lipsei controalelor vamale, care vor elimina cozile și timpul de așteptare la frontieră, făcând regiunile din apropierea graniței mai atractive pentru români, scrie digi24.ro.

În Hencida, un sat la 25 de kilometri de Oradea, mai multe familii de români au cumpărat locuințe la prețuri mult mai mici, decât cele din România. În timp ce în România, o locuință similară costă dublu, în Ungaria, proprietățile s-au vândut în trecut la prețuri avantajoase.

Victoria Cucu, o româncă stabilită în Hencida, a achiziționat o casă pentru 14.000 de euro în 2022. „Am investit încă 7.000 de euro în renovări, dar tot este mult mai accesibil decât în România,” spune aceasta. În prezent, prețurile încep să crească, iar interesul pentru astfel de proprietăți este tot mai mare, mai ales după confirmarea aderării României la Schengen.

„Proprietățile vor crește în valoare pentru că nu se mai stă la vamă. Cei care și-au vândut casele în pandemie regretă acum, pentru că prețurile sunt în urcare,” afirmă Ovidiu Lazăr, un alt român rezident în Ungaria.

Intrarea României în Schengen cu frontierele terestre înseamnă și noi oportunități pentru investitori, care pot beneficia de un moment favorabil pe piața imobiliară din zonele de graniță. De la jumătatea anului viitor, controlul documentelor va dispărea complet la granițele cu Ungaria și Bulgaria, ceea ce va face și mai simplă deplasarea între țări.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Irina Margareta Nistor a realizat lista cu cele mai bune filme din 2024

Criticul de film Irina Margareta Nistor a realizat un bilanț al anului 2024 pentru industria cinematografică, evidențiind cele mai importante producții lansate, atât românești,...

Sfântul Ștefan, sărbătorit în a treia zi de Crăciun

Pe 27 decembrie, creștinii din întreaga lume îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii și cel care a avut curajul să mărturisească...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă