Economia României are potențialul de a se dubla în următorii zece ani, cu o creștere anuală medie a PIB-ului de 3,0 – 3,5%, ceea ce ar putea aduce produsul intern brut la 700 de miliarde de euro până în 2034.
Aceste prognoze sunt condiționate de absorbția eficientă a celor 28 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, conform raportului „30 x 30. 30 de ani de transformări. 30 de ani de ING”, publicat de ING Bank România.
„Economia României a traversat o perioadă de transformări profunde în ultimii 30 de ani, iar PIB-ul a crescut de la aproximativ 26,6 miliarde de euro în 1994 până la aproape 357 de miliarde de euro în 2024. Schimbările structurale ale economiei, investițiile străine și aderarea la Uniunea Europeană au condus la o creștere economică accelerată în ultimele trei decenii,” a declarat Valentin Tătaru, economist-șef la ING Bank România.
Într-un scenariu de creștere anuală constantă de 3,0 – 3,5%, România ar putea deveni una dintre primele zece economii ale Uniunii Europene.
Raportul ING subliniază că economia României a obținut performanțe remarcabile în comparație cu alte state europene.
De exemplu, în 1994, PIB-ul României era de peste trei ori mai mic decât cel al Portugaliei, însă până în 2024 se estimează că România va depăși economia Portugaliei cu aproximativ 30%.
Documentul analizează, de asemenea, principalele etape ale dezvoltării economice din ultimii 30 de ani, de la tranziția către economia de piață din anii ’90, perioada de boom dintre 2000 și 2008, criza financiară și revenirea post-criză, până la expansiunea post-pandemică.
Unul dintre factorii cheie ai acestei evoluții a fost creșterea veniturilor din capital, care a depășit ritmul de creștere a salariilor, în special după aderarea la Uniunea Europeană, beneficiind în special proprietarii de capital și investitorii imobiliari.