3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomia românească sub asediul conflictului din Ucraina

Economia românească sub asediul conflictului din Ucraina

Războiul din țara vecină a determinat o scădere a PIB în România cu 1,6 puncte procentuale în 2022

Studiul „Consecințele Macroeconomice ale războiului din Ucraina asupra economiile europene centrale și de est”, publicat de Banca Națională a României și realizat de Daniel Dăianu, Tudor Grosu, Andrei Neacșu, Andrei Tănase și Radu Vrânceanu, arată impactul asupra României care este cel mai ridicat din regiune, fiind aproximativ dublu față de cel estimat pentru celelalte state analizate, scrie profit.ro.

Conform analizei, inflația ar fi fost cu aproape un punct procentual mai scăzută, în absența conflictului. Creșterea prețurilor la energie, cauzată de războiul din Ucraina, a avut un efect disproporționat asupra consumatorilor și întreprinderilor, în special asupra companiilor mari consumatoare de energie, care s-au confruntat cu o serie de costuri operaționale mai mari și un risc de credit crescut.

Studiul BNR evidențiază faptul că impactul economic al războiului variază în funcție de țară. Cehia a fost cea mai afectată, iar Bulgaria a înregistrat cel mai redus impact. Pe termen scurt, creșterea prețurilor la energie a influențat negativ activitatea economică, scăzând încrederea consumatorilor și a întreprinderilor. De asemenea, inflația a crescut brusc, forțând băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor, pentru a stabiliza cursul de schimb și a menține stabilitatea financiară.

Impactul asupra economiilor din Europa Centrală și de Est a fost mai mare comparativ cu economiile din Europa de Vest, din cauza slăbiciunilor structurale ale acestor economii și apropierii geografice de zona de conflict. Țările din UE au reacționat rapid la provocările umanitare și militare, primind un număr mare de refugiați ucraineni și furnizând sprijin logistic și militar Ucrainei.

Războiul a generat provocări economice semnificative, iar guvernele au implementat scheme de ajutor pentru populație și întreprinderi. Aceste măsuri, cum ar fi subvențiile pentru energie și plafonarea prețurilor, au pus presiune pe finanțele publice, în timp ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor, pentru a combate inflația.

Studiul sugerează că războiul ar putea oferi și oportunități pentru economiile din flancul estic, cum ar fi transferul întreprinderilor occidentale în regiune, creșterea investițiilor în sectorul apărării și avansarea proiectelor strategice în cadrul cooperării NATO. Totuși, constrângerile bugetare ar putea afecta alocarea resurselor către sectoarele civile.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Prognoza economică a României pentru 2025: Guvernul promite o creștere accelerată, exporturi mai mari și salarii peste inflație

Economia României se pregătește pentru o creștere semnificativă în 2025, conform ultimei prognoze publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Produsul Intern Brut...

Șacalii fac prăpăd în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării recomandă populației din zonă să limiteze accesul animalelor la hrană Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a emis o serie...

APIA face plăți de 40 de milioane de lei pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a început efectuarea plăților aferente ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Plățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă