Fenomenele meteorologice extreme au generat pierderi economice globale de peste 2 trilioane de dolari în ultimii zece ani, conform unui raport al Camerei Internaționale de Comerț, citat de The Guardian.
În baza analizei a 4.000 de evenimente extreme – de la inundații violente până la secete prelungite – raportul arată că doar în ultimii doi ani costurile acestor dezastre au atins 451 de miliarde de dolari.
Aceste date vin în contextul în care discuțiile la nivel internațional pun presiune asupra țărilor dezvoltate să susțină economic națiunile vulnerabile pentru adaptarea la schimbările climatice și refacerea după astfel de dezastre.
„Datele sunt clare: schimbările climatice reprezintă o realitate actuală”, a afirmat John Denton, secretarul general al ICC.
Economia globală resimte deja un impact major, reflectat în pierderi de productivitate din cauza acestor fenomene.
Costurile enorme cauzate de fenomenele meteo, înregistrate peste tot în lume
Raportul subliniază o creștere graduală a costurilor provocate de dezastrele climatice în perioada 2014-2023, cu un vârf în 2017, când America de Nord a fost lovită de un sezon de uragane extrem de activ.
În această perioadă, Statele Unite au suferit cele mai mari pierderi, de 935 de miliarde de dolari, urmate de China (268 miliarde de dolari) și India (112 miliarde de dolari).
Germania, Australia, Franța și Brazilia se află, de asemenea, în topul țărilor afectate economic de fenomene extreme. Studiul remarcă faptul că, pe măsură ce populația și economia globală cresc, crește și expunerea la fenomene naturale distructive.
Un alt raport recent evidențiază că în Europa, în 2022, peste 68.000 de decese din cauza caniculei au fost influențate direct de criza climatică, iar șansele de precipitații extreme, cum au fost cele din