Inițiativa ar putea duce la recrutarea unor ucraineni care trăiesc în Polonia și în alte țări ale UE
„Legiunea Ucraineană” va fi prima formațiune de armată care va recruta luptători voluntari ucraineni din străinătate, inclusiv pe cei care au fugit peste graniță, pentru a nu fi înrolați rezidenți ucraineni din alte țări, scrie Kyiv Independent. Acordul bilateral de securitate a fost încheiat pe 8 iulie între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și premierul polonez, Donald Tusk.
„Legiunea ucraineană se va antrena în Polonia și va fi echipată cu ajutorul partenerilor noștri. Fiecare cetățean ucrainean care decide să se alăture Legiunii, va putea semna un contract cu Forțele Armate ale Ucrainei”, spunea Zelenski, la acea dată.
Kievul discută de luni de zile cu partenerii străini, posibilitatea returnării a mii de ucraineni eligibili pentru armată, care au fugit din țară.
BBC a estimat în noiembrie 2023, că 650.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară au plecat în UE de la începutul invaziei. Conform Legii Marțiale, bărbații ucraineni, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara.
Legiunea promite viitorilor luptători antrenamente de înaltă calitate, în conformitate cu standardele occidentale și dreptul de a se întoarce la familiile lor în Europa, după rotațiile de pe front.
La câteva zile după anunțul lui Zelenski, postul polonez RMF FM a raportat, citând surse anonime din instituțiile diplomatice ucrainene din Polonia, că sute de ucraineni din Polonia și-au exprimat interesul să se alăture.
Polonia a antrenat peste 20.000 de soldați ucraineni de la începutul războiului din Ucraina, iar Legiunea ucraineană este „următorul pas” logic pentru unul dintre cei mai mari aliați ai Kievului.
Și autoritățile cehe iau în considerare posibilitatea de a crea o Legiune ucraineană similară în țara lor sau de a trimite în Polonia instructori cehi, a informat Radio Prague International, la sfârșitul lui iulie.
Înainte de Polonia, Parisul a anunțat că va ajuta la pregătirea unei brigade ucrainene de 4.500 de oameni, despre care președintele Franței, Emmanuel Macron, a subliniat că „nu constituie un factor de escaladare”.