3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieDupă criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la...

După criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la e-TV

Mediul de afaceri și contabilii au privit cu îngrijorare cum Guvernul a anunțat introducerea unei noi sarcini administrative pentru companii, care trebuie implementată foarte rapid, din luna august.

Potrivit Guvernului, măsura e-TVA vine să stopeze evaziunea fiscală din domeniul TVA și va îmbunătăți colectarea de TVA a statului. Totuși, mediul de business a reacționat rapid la această propunere și a acuzat statul că nu a făcut consultări.

Ieri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în care au fost convenite o serie de măsuri privind decontul de TVA precompletat.

”Revin cu noutăți pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale și atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat. Înainte de toate, mă adresez tuturor experților contabili din țară, exprimând respectul meu pentru munca voastră și rolul esențial pe care îl aveți în ecosistemul financiar. Mulțumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenție preocupările pe care mi le-ați semnalat. În ceea ce privește comunicarea cu dumneavoastră, deși este evident că nu am reușit să atingem nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanțelor, mediul de afaceri a fost consultat și invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru și a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat și a machetei de formular electronic”, a subliniat Marcel Boloș într-un mesaj publicat pe Facebook. 

Printre măsurile asupra cărora au căzut de acord se numără:

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor.

Boloș a dat asigurări că este deschis să ”adaptăm și să îmbunătățim această inițiativă în funcție de nevoile și sugestiile dumneavoastră”.

Conform ministrului de Finanțe, un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală.

”Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare”, explicat Boloș.

Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, ”termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025”, a dezvăluit Boloș.

”Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate”,

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe

În încheiere, ministrul Finanțelor a mulțumit pentru ”contribuția și răbdarea dumneavoastră în această perioadă în care vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin măsuri eficiente de reducere a gapului de TVA să nu mai fie doar o lozică, fiind o problemă cu implicații profunde asupra bunăstării economice a tuturor românilor și a funcționării corecte a sistemului fiscal și economic în ansamblu”.

Statul român a colectat TVA de la firme și consumatori de 104,33 miliarde lei în anul 2023 și a restituit anul trecut TVA către firme în valoare de 30,3 miliarde lei.

Totuși, statul se confruntă în continuarea cu un decalaj în ceea ce privește colectarea TVA. Unele firme fac evaziune, iar autoritățile nu sunt capabile să o descopere. Frauda, economia gri și neagră, schemele de optimizare/evitare a taxei, falimente/insolvențe, lipsa unor mecanisme eficiente de colectare a taxei, sunt principalele motive care crează probleme în încasarea TVA.

Aceste probleme ale României se perpetuează de ani de zile și este în topul Uniunii Europene pentru neîncasare de TVA, de circa 20 de nai. Diferența între valoarea TVA colectată în România și cât ar trebui să fie colectat (n.r. „gap de TVA”) este de circa 37%. Spre comparație, în Uniunea Europeană, acest „gap” este în medie de 5,4%. În valoare absolută, asta înseamnă că România nu încasează TVA de circa 35 miliarde lei anual.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă