2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăDupă Belgia, ministrul Dîncu a plecat în Georgia. În trecere prin București,...

După Belgia, ministrul Dîncu a plecat în Georgia. În trecere prin București, a anunțat că nu demisionează

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a plecat, luni, în Georgia, după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică abia revenise din Belgia.

Luni dimineață, înainte să plece la aeroport, Vasile Dîncu a trecut pe la Palatul Victoria. Acolo îl chemase premierul Nicolae Ciucă. Teoretic, se aștepta ca Dîncu să demisioneze din funcția de ministru al Apărării, sau eventual să fie demis de premier. Aceste decizii erau firești, după seria de gafe pe care le-a făcut în funcția de ministru. Totuși, ministrul Dîncu n-a demisionat, ci a plecat imediat spre Georgia.

Premierul Ciucă spunea că îl așteaptă pe ministrul Dîncu pentru a lămuri declarația lui despre Ucraina. Premierul a subliniat că declarația ministrului Dîncu nu reprezintă poziția Guvernului României. Premierul făcuse acea precizare când a fost întrebat dacă-l va demite pe ministrul Apărării.

Este de amintit că președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a fost în România acum o săptămână, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. În mod evident, temele cele mai importante de pe agenda relațiilor bilaterale s-au discutat la nivel de șefi de stat. Nu este clar, în acest context, de ce era obligatorie și urgentă vizita ministrului român al Apărării în Georgia.

Cât de urgentă era vizita în Georgia

Un comunicat transmis, la data de 17 octombrie 2022, de Ministerul Apărării Naționale (MApN) precizează următoarele:

„Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, efectuează, în zilele de 17 și 18 octombrie, o vizită oficială la Tbilisi, în Republica Georgia, la invitația omologului său, Juansher Burchuladze.

Agenda discuțiilor dintre cei doi înați demnitari include aspecte privind situația de securitate din regiunea Mării Negre în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, stadiul relațiilor de cooperare bilaterală în domeniul militar, în context regional și al organismelor internaționale din care fac parte cele două țări. Programul oficial al ministrului Vasile Dîncu include o primire la prim-ministrul georgian, Irakli Garibashvili, și o ceremonie de depunere a unei coroane de flori la Memorialul soldaților georgieni căzuți în luptele din Abhazia în 1993″.

Președintele României și președintele Ucrainei l-au criticat pe ministrul Dîncu

În România, ministrul Dîncu a fost criticat, în această perioadă, de șeful statului, Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă, de președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, precum și de lideri ai USR. O critică la adresa ministrului Dîncu a venit și din Ucraina, de la președintele Volodimir Zelenski.

Cea mai mare eroare a ministrului Dîncu a fost să recomande negocieri între Occident și Rusia, pe tema Ucrainei. Exact această declarație i-a atras replica președintelui Zelenski. „Vreau să adresez acest apel al meu acelora din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte”, a precizat președintele Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...

Banca Centrală Europeană va intensifica măsurile contra creditorilor care întârzie remedierea deficiențelor

Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să adopte măsuri mai ferme împotriva băncilor care se ocupă lent de remedierea deficiențelor semnalate de autoritățile de reglementare. Potrivit...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă