Doi pacienți din Norvegia au fost diagnosticați cu virusul mpox, clasa 2, a anunțat marți municipalitatea din Oslo, potrivit Reuters.
Norvegia raportează două cazuri de mpox ale variantei cladei 2
Clasa 2 este o formă mai puțin severă față de prima variantă mpox care a provocat recent îngrijorări la nivel mondial.
Autoritățile investighează în prezent dacă există o legătură între cele două cazuri, a precizat municipalitatea.
Mpox (cunoscut anterior sub denumirea de variola maimuței) este o boală virală rară cauzată de virusul mpox, parte a familiei de virusuri care provoacă variola.
Boala a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare similare cu variola au apărut în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare, de aici și numele său inițial. Cu toate acestea, mpox afectează mai ales animalele sălbatice, cum ar fi rozătoarele și primatele, și poate fi transmis și la oameni.
Simptome
Mpox are simptome asemănătoare cu cele ale variolei, dar de obicei mai puțin severe. Perioada de incubație variază între 5 și 21 de zile, iar simptomele inițiale includ:
- Febră
- Durere de cap
- Dureri musculare
- Ganglioni limfatici umflați
- Frisoane și oboseală
După câteva zile, apare o erupție cutanată, care începe de obicei pe față și se extinde pe alte părți ale corpului, inclusiv pe palme și tălpi. Erupția trece prin mai multe stadii, inclusiv formarea de pustule și cruste, care în cele din urmă cad.
Mpox se transmite prin contact direct cu fluidele corporale, leziunile pielii sau membranelor mucoase ale persoanelor infectate, precum și prin obiecte contaminate, cum ar fi hainele sau lenjeria. De asemenea, virusul poate fi transmis de la animale la oameni, în special prin contactul cu animalele infectate sau consumul de carne insuficient gătită.
În 2022, mpox a devenit subiectul unei atenții sporite din cauza unui focar neobișnuit de cazuri în afara Africii, unde boala este endemică. Cazurile au fost raportate în mai multe țări, inclusiv în Europa, America de Nord și alte regiuni unde boala nu fusese anterior răspândită. Aceasta a ridicat îngrijorări cu privire la modul în care virusul s-a transmis la nivel global.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!