8.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăCulturăDouă monede antice de aur, furate din România, au fost recuperate din...

Două monede antice de aur, furate din România, au fost recuperate din Marea Britanie

Ministerul Culturii din România anunță că a finalizat procedura de recuperare a două monede antice de aur, care fuseseră furate din zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia.

Cele două monede fac parte dintr-un tezaur care fusese găsit și scos ilegal din România de căutătorii de comori. Ambele monede au fost recuperate recent din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Readucerea în țară a celor două monede de aur „reprezintă rezultatul colaborării directe dintre Biroul Atașatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Londra și polițiști din cadrul Metropolitan Police Londra – Unitatea Art & Antiques”, anunță un comunicat transmis de Muzeul Național de Istorie al României.

Două monede antice de aur, una dacică iar cealaltă grecească

Ambele monede sunt stateri emiși în secolul I a.Chr. Una dintre piese este un stater tip Koson, varianta fără monogramă. Piesa fusese emisă sub domnia regelui Koson (cca 44-29 a.Chr.), unul dintre urmașii lui Burebista.

Cealaltă monedă este un stater tip pseudo – Lysimachos, emis la Callatis. „Staterii emiși în cetățile de pe litoralul vestic al Mării Negre (Callatis, Tomis și Histria) sunt prezențe constante în tezaurele constituite atât din emisiuni monetare de tip Koson, cât și din podoabe de aur, ilustrând legăturile politice și economice dintre cetățile grecești din Dobrogea și Regatul Dacic”, precizează Muzeul Național de Istorie.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Furt tezaur dacic din Muzeul Drents, Olanda. Toate piesele erau asigurate

Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale, transmite Ministerul Culturii, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă