Există mai mult de 5.000 de lumi cunoscute dincolo de sistemul nostru solar. Începând cu anii 1990, astronomii au folosit telescoape terestre și spațiale pentru a căuta Planete dincolo de micul nostru colț de univers, notează CNN.
Exoplanetele sunt, în mod notoriu, dificil de imaginat direct, deoarece sunt foarte departe de Pământ.
Dar oamenii de știință cunosc semnele, căutând oscilații ale stelelor atunci când planetele care orbitează folosesc atracția gravitațională a acestora, sau scăderi ale luminii stelare atunci când planetele trec prin fața gazdelor lor stelare.
Este foarte probabil să mai existe sute de miliarde de exoplanete care așteaptă să fie descoperite.
Alte Lumi
Telescopul Webb a confirmat existența unei exoplanete pentru prima dată de la lansarea observatorului spațial, în decembrie 2021.
Lumea, cunoscută sub numele de LHS 475 b, are aproape exact aceeași dimensiune ca și Pământul și este situată la 41 de ani lumină distanță, în constelația Octans.
Oamenii de știință nu pot determina încă dacă planeta are o atmosferă, dar capacitățile sensibile ale telescopului au detectat o serie de molecule. Webb va mai avea o altă șansă în această vară de a observa planeta pentru a construi pe baza acestora, date.
Exoplaneta a fost doar una dintre descoperirile cosmice ale lui Webb anunțate săptămâna aceasta la reuniunea Societății Astronomice Americane din Seattle. Mai mult, misiunea Transiting Exoplanet Survey Satellite, sau TESS, de la NASA, a observat o a doua exoplanetă de mărimea Pământului într-un sistem planetar intrigant aflat la 100 de ani lumină distanță – iar lumea ar putea fi potențial locuibilă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!