Două cabluri submarine de telecomunicații NATO din Marea Baltică, presupus sabotate, au fost reparate luni, potrivit lui Jaakko Wallenius, responsabil cu securitatea la compania Elisa, citat de AFP.
Incidentul, care a deteriorat patru cabluri de telecomunicații și un cablu electric (EstLink 2), este investigat de autoritățile finlandeze ca fiind un posibil caz de „sabotaj agravat”.
Poliția finlandeză suspectează că petrolierul Eagle S, parte a unei „flote fantomă” rusești, ar fi responsabil pentru tăierea cablurilor.
„Există probe concludente ale prezenței Eagle S la fața locului”, a declarat Wallenius, adăugând că metodele de avariere sugerează o „tăietură cu ancora”.
Petrolierul, navigând sub pavilionul Insulelor Cook și provenind dintr-un port rusesc, a fost percheziționat și reținut în largul Porkkala, la 30 de kilometri de Helsinki. Cei opt membri ai echipajului au primit interdicția de a părăsi teritoriul finlandez.
Lucrări de reparații și eșantioane colectate
Autoritățile finlandeze, asistate de un vas al Marinei suedeze, au finalizat aproape integral studiul fundului mării. Reparațiile cablurilor au început, iar în paralel au fost prelevate eșantioane pentru analiză.
Cablul electric EstLink 2 rămâne nereparat, iar alte cabluri, precum C-Lion 1, sunt programate să fie restaurate până pe 10 ianuarie.
„Război hibrid” în Marea Baltică
Experții și oficialii politici consideră aceste sabotaje ca parte a unui „război hibrid” între Rusia și țările occidentale din regiunea baltică, mai ales după aderarea Suediei și Finlandei la NATO.În noiembrie, alte două cabluri de telecomunicații au fost avariate în apele teritoriale suedeze, incident pentru care un vrachier chinez, Yi Peng 3, a fost suspectat.
Uniunea Europeană a anunțat măsuri pentru protejarea cablurilor submarine, incluzând schimburi îmbunătățite de informații clasificate, tehnologii avansate de detectare, capacități de reparație și cooperare internațională.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.