Două aeronave militare ale României vor duce marți donații umanitare în Siria, puternic afectată de cutremurele de acum o săptămână.
Două aeronave de transport C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută marţi o misiune de transport aerian în sprijinul populaţiei siriene, afectată de cutremurele din 6 februarie, informează Ministerul Apărării Naţionale.
Într-un comunicat transmis, MApN reaminteşte că, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 9 februarie, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aeronavele militare vor transporta bunuri materiale donate de statul român şi vor decola din Baza 90 Transport Aerian marţi, în jurul orei 9,00, conform agerpres.ro.
Două aeronave militare din România vor duce donații în Siria, una aterizând la Gaziantep(Turcia), iar cealaltă la Beirut(Liban)
Una dintre aeronave va zbura pe ruta Otopeni – Gaziantep (Turcia), iar cealaltă va avea ca destinaţie oraşul Beirut (Liban).
Forţele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare şi în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum şi în anul 2019, în Albania, arată MApN.
Ce misiune avea avionul care a intrat ilegal în spațiul aerian al României
Autoritățile române încă nu au aflat ce misiune avea avionul care a intrat ilegal în spațiul aerian al României. Incidentul s-a produs în după-amiaza zilei de 8 iunie 2022.
Deputatul Nicu Fălcoi, fost pilot pe avioane de luptă, a declarat, joi, într-o intervenție telefonică la postul Digi24, că acțiunea executată de avioanele românești a fost o misiune obișnuită de Poliție Aeriană. Deputatul Fălcoi a explicat că nu se obișnuiește să se deschidă focul asupra unor avioane civile ci doar asupra avioanelor militare. Din acest motiv, acțiunea avioanelor militare ale României, care au făcut doar să însoțească avionul civil suspect, a fost corectă, consideră Nicu Fălcoi.
Imagini ale unui mic avion civil, care zboară în România însoțit de două avioane de luptă, au fost difuzate, miercuri seară, pe internet. Imaginile au fost realizate în zona Drobeta Turnu Severin.
Zbor la joasă înălțime, adică optim pentru a capta imagini din aer
Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a confirmat, ulterior, acest incident. Potrivit MApN, o aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei, în seara zilei de 8 iunie 2022.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!