Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat joi că instituţia pe care o conduce are în lucru dosare care vizează săvârşirea unor fapte de corupţie, în care prejudiciul total estimat este de peste 4 miliarde euro.
DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărora prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro. Procurorul-şef, Crin Bologa, a precizat că procurorii români au fost ”primii din lumea asta” care s-au sesizat pentru a verifica achiziţia de vaccinuri.
În ceea ce priveşte persoane cu funcţii importante care au fost puse sub acuzare în dosare care au legătură cu achiziţiile făcute în pandemie, şeful DNA a indicat oficiali din conducerea Unifarm, companie a Ministerului Sănătăţii, din conducerea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) sau Romarm.
”Avem nişte structuri unde sunt bani publici. Pentru Sănătate a fost Unifarm, pentru Guvernul României a fost ONAC, pentru apărare a fost Romarm. toţi şefii acestor structuri au fost puşi sub acuzare. (…) Vreau să vă asigur că dacă sunt persoane publice, indiferent la cel nivel, în legătură cu pandemia sau în legătură cu absolut orice, să fiţi siguri că ne vom face treaba, dar dacă nu găsim şi nu constatăm, nu avem de unde să inventăm probe, sau fapte sau persoane. Dar dacă vom găsi, indiferent de ce nivel de putere au n statul român, noi ne vom face treaba”, a adăugat Crin Bologa.
La prezentarea bilanţului activităţii DNA pe anul trecut, Crin Bologa a oferit câteva date privind prejudiciile şi măsurile asigurătorii în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie:
- prejudiciul estimat în dosarele în lucru la finalul anului 2022 – 4,22 miliarde euro, faţă de 1,65 miliarde euro la finalul anului 2021;
- prejudiciul reţinut în dosarele trimise în judecată – 247 milioane euro în 2022, faţă de 144 milioane euro în 2021;
- măsuri asigurătorii în cursul urmăririi penale – 461 milioane euro în 2022, faţă de 131 milioane euro în 2021;
- măsuri asigurătorii în cauzele trimise în judecată – 252 milioane euro în anul 2022, faţă de 128 milioane euro în 2021, potrivit agerpres.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!