3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăPoliticăDorin Recean vrea ca armata Rusiei să părăsească Transnistria pentru a depăși...

Dorin Recean vrea ca armata Rusiei să părăsească Transnistria pentru a depăși mai ușor criza energetică

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internațională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria, dar că o soluție de durată depinde de retragerea trupelor ruse din această regiune separatistă aproape de Moscova, transmite barrons.com.

Într-un interviu la Forumul Economic Mondial de la Davos, Dorin Recean a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în Republica Moldova pentru formarea unui guvern pro-Moscova după alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.

‘Această criză a gazului și energiei în Transnistria vizează să creeze o criză de securitate în Moldova, în toată Moldova și în întreaga regiune’, a declarat Dorin Recean pentru AFP.

El a adăugat că va discuta cu liderii Uniunii Europene la Davos despre ‘modul în care vom depăși împreună această agresiune a Rusiei împotriva Moldovei’.

Potrivit lui, soluția la criză este ca autoritățile separatiste din Transnistria să accepte gazul și cărbunele de la comunitatea internațională sau ca Gazprom să reia livrările. ‘Până în prezent nu o acceptă’, a declarat Recean. ‘Dar lucrăm la aceasta’, a adăugat el.

Plecarea militarilor ruși ar relaxa situația în regiunea transnistreană

‘Ceea ce este foarte important de înțeles este că acest scenariu este plauzibil doar dacă înlocuim actuala așa-numită misiune de menținere a păcii, la care participă militarii ruși, cu o misiune civilă de menținere a păcii condusă de Națiunile Unite’, a apreciat el.

Totuși, ‘Rusia intenționează să-și consolideze puterea și prezența militară pentru a provoca Ucraina la vest și sud-vest, adică în regiunea Odesa’, a explicat Recean, pentru care ‘obiectivul (Moscovei, n.red. ) este de a crea instabilitate în Moldova’.

De asemenea, prim-ministrul a declarat că Republica Moldova va organiza probabil alegeri parlamentare în septembrie și că, în opinia lui, Rusia intenționează să facă presiune pentru un guvern pro-rus care ‘ar accepta atunci să consolideze prezența militară rusă‘.

Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidențiale care au avut loc în noiembrie în Republica Moldova, câștigate în cele din urmă de președintele pro-UE Maia Sandu.

Într-un referendum organizat în octombrie, fosta republică sovietică a votat cu o majoritate restrânsă în favoarea aderării la UE.

Potrivit premierului Recean, Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE în acest an, cu scopul de a se alătura celor 27 de țări membre până în 2030.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Luis Phelipe, plecare dezarmantă pentru Poli Iași. „Nu există răbdare”

Rezilierea contractului lui Luis Phelipe cu FCSB a pus capăt nu doar unei colaborări promițătoare, ci și speranțelor șefilor de la Poli Iași de...

„Deja pare glumă”. Transferul lui Ciobotariu la Rapid s-a blocat din nou

Negocierile pentru transferul lui Denis Ciobotariu (26 de ani) de la Sepsi Sfântu Gheorghe la Rapid s-au împotmolit din nou, deși cluburile ajunseseră la...

Prudența financiară este strategia 2025 a companiilor din România

Studiul, realizat de Deloitte România, evidențiază o atitudine prudentă a directorilor financiari față de cheltuieli, angajări, investiții și riscuri Anul 2025 aduce o schimbare semnificativă...
Ultima oră
Pe aceeași temă