Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, va semna un decret executiv prin care va declara o „urgență națională energetică”, notează Reuters.
Această măsură are ca scop stimularea producției de petrol și gaze din SUA, reducerea costurilor pentru consumatori și creșterea competitivității economiei americane.
Donald Trump va declara „urgență națională energetică”
Oficialii din echipa de tranziție a Casei Albe au declarat că Trump, care a promovat în campania sa ideea de a exploata resursele energetice ale țării, va semna și un alt decret destinat statului Alaska, considerat esențial pentru securitatea națională a SUA și pentru exporturile de gaz natural lichefiat (LNG) către alte părți ale țării și aliați.
Scopul principal al acestor măsuri este creșterea aprovizionării cu energie, necesară pentru a susține dezvoltarea tehnologiilor avansate, precum inteligența artificială, un domeniu în care Statele Unite concurează direct cu China.
CITEȘTE ȘI – Ucraina deschide un nou front împotriva Rusiei, linguşindu-l pe Trump
Deși nu au fost oferite detalii precise cu privire la implementarea acestora, oficialul a menționat că Trump va elimina „birocrația și reglementările” care împiedică o producție energetică mai mare și va contribui la reducerea costurilor pentru consumatori.
De asemenea, nu există un obiectiv specificat pentru prețul petrolului, însă administrația Trump își propune să asigure o abundență de energie americană, ceea ce va permite scăderea prețurilor. Un alt punct important al planului este promovarea unei energii accesibile și fiabile, esențială nu doar pentru economie, ci și pentru restabilirea securității naționale și consolidarea dominanței energetice a Statelor Unite la nivel global.
În cadrul acestui plan, Trump va utiliza diverse autorități de urgență, iar, în paralel, va inversa măsurile administrației Biden care încurajau dezvoltarea vehiculelor electrice și impuneau reglementări privind eficiența energetică a aparatelor electrocasnice.
Pe lângă acestea, Trump va lua măsuri decisive pentru a debloca potențialul resurselor naturale din Alaska, inclusiv petrol, gaze, minerale critice, lemn și produse din mare. În trecut, reglementările Departamentului de Interior și al Agriculturii au limitat producția de resurse din această regiune.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!